Augusztus 20: Kitüntették Németh Miklóst

A rendszerváltás huszadik évfordulója különösen jellemzi az augusztus 20-i kitüntetéseket - mondta Sólyom László köztársasági elnök az állami kitüntetésesek átadásán csütörtökön a Parlamentben.

Az államfő, a miniszterelnök előterjesztésére, a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta Németh Miklós volt miniszterelnöknek és Tölgyessy Péter alkotmányjogásznak.

Sólyom László ünnepi beszédében kiemelte: a nagykereszt olyan embereket is megillet, akik a rendszerváltás folyamatában szereztek érdemeket, ők akkor is elismerést érdemelnek, hogy ha a rendszerváltásnak különféle értelmezései vannak.
Az állami kitüntetések átadása a nagy ünnepeinken mindig különös öröm, annak az érzése, hogy van igazság, hogy a teljesítmények elnyerik jutalmukat - mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy számára mindig nagyon kedves foglalatosság végignézni a kitüntetésre javasoltak teljesítményét, életrajzát.

"Mindig nagyon határozottan örülök annak, hogy látom, milyen bőséggel terem Magyarországon a tehetség, mennyi a nagyszerű teljesítmény, milyen érdekes életutak vannak, hogy mi mindenre lehetünk büszkék" - hangsúlyozta az államfő.
Kiemelte, köztársasági elnökként mindig arra törekedett, hogy fenntartsa a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjének rangját, hogy ez a legmagasabb és a legritkább kitüntetés különös elismerés legyen.

Kitért arra, hogy bár a törvény szövege szerint a nagykereszt olyan teljesítményért lenne adható, amelyet már az új demokratikus Magyarországban vittek végbe, az évfordulón igazságos és indokolt ezt Németh Miklós egykori miniszterelnöknek adományozni, akinek a teljesítménye húsz évi hallgatás után visszakerült az őt megillető helyre. Tölgyessy Péter kitüntetése kapcsán Sólyom László azt mondta, e cím érdekessége, hogy azt alkotmányjogász, nem politikus kapja, "politikusként nem aratott babérokat és nagykeresztet", de a teljesítménye, az 1989-90-ben meghozott a döntései megszabták a magyar alkotmányosság és a Magyar Köztársaság további sorsát.
Forrás: MTI