Hazai celebjeink és a mérgező rúzs esete

Egy tanulmány megállapította, hogy a rúzsok rákkeltő anyagokat tartalmaznak, s minél drágább a termék, annál rosszabb. Megkérdeztük Kiszel Tündét, és Szabó Esztert, hogy ők mit gondolnak a mérgező kozmetikumokról!

Ki hitte volna, hogy egyszer majd ez is ki fog derülni, s erről kell majd olvasnia az embernek a lapokban, vagy az interneten. A legjobb lesz, ha minden nő leül, s vesz egy mély lélegzetet, mert kiderült, hogy az egyik legkedvesebb kozmetikai termék, a rúzs: mérgező.

Terméktesztelők eléggé aggasztó összetevőket találták benne, amiket most közzé is tettek. A legmegdöbbentőbb az, hogy minél drágább egy kozmetikum, annál veszélyesebb.

A hölgyeknek bármivel kapcsolatban nehéz választaniuk, nem egyszerű eldönteni, hogy melyik ruha lenne a legszexisebb egy buliban, vagy éppen milyenre is vágassuk a hajunkat. A rúzzsal is hasonló a helyzet. El kell dönteni, hogy milyen legyen a színe, melyik áll nekünk jobban, és, ami a legfontosabb: mennyi pénzt költsünk rá.



Leáldozott a rúzsok kora?

A terméktesztelők arra jutottak, hogy némelyik hozzávaló rákkeltő méreganyagnak bizonyult, és nem biztos, hogy ez csak az olcsóbb rúzsokra vonatkozik. Sajnos hiába tekintjük át az összetételek listáját a terméken, az nem mindig tükrözi a valóságot.
Összesen 306 rúzst vizsgáltak meg, s ebből 121 csak elégséges besorolást kapott, negyvennégyet, pedig hiányosnak ítéltek. Ezt a tanulmányt a német Öko-Test magazin szerzői készítették. Emellett megjelentették a krémrúzsok pontos összetevőit analizáló jelentést is. Főleg azokra a termékekre helyezték a hangsúlyt, amelyek elég népszerűek a kereskedelemben.

Meglepő lehet, de a pénz e téren semmit sem jelent. Nem igaz az a mondás, hogy minél drágább, annál jobb, mert kiderült, hogy a méregdrága francia rúzsokkal igenis probléma van. „A drága kozmetikumok gyakran nem érik meg az árukat. Az olcsóbb rúzsok, amelyeket akár 2,49 euróért megvehetünk, néha sokkal jobb minősítést érnek el a tesztelések során, mint a drágább, közel 30 euróért értékesített márkák.” - mesélte a magazin főszerkesztője a beszámolójában.

Azok a bizonyos méreganyagok

A legtöbb rúzsban különféle méreganyagokat találtak, ilyen a tartazin (E102), ami egy sárga színezőanyag. Ez viszketést, és bőrkiütést okozhat. Találtak még anilint is, ami rákkeltő hatású, de a paraffinra is leltek egy-két rúzsban, ami egyfajta kőolajszármazék, de a szilikon is összetevő némelyik termékben. Ezek mind egészségtelenek, a paraffin ráadásul a nyirokcsomók elváltozásához is vezethet.

A német fogyasztómagazin arra utasította a gyártókat, hogy szigorúbban tartsák be a kozmetikai előírásokat és tájékoztassák a fogyasztókat az általuk alkalmazott színezékanyagokról. Ez nem mindenkinek tetszett, a Chanel, a Dior, és a Procter & Gamble kozmetikai cégek nem örültek annak, hogy a magazin hasábjain megjelentek az általuk használt összetevők.

Ez alapján láthatjuk, hogy nincsen minden rendben a rúzsok háza táján. Azt eddig is sejthettük, tudhattuk, hogy nem a legegészségesebbek ezek a termékek, de mivel közvetlen, s hirtelen halált nem okoznak, így betiltani sem lehet őket. A bizonyíték amúgy is váratott magára. A tanulmány konkrét márkákat is említ, lehet, hogy ezentúl csökkenni fog a népszerűségük? Nem valószínű, sok hölgy nem hisz ezeknek az adatoknak, vagy csak elengedik a fülük mellett.

Vajon mit gondolnak erről hazai sztárjaink? Őket mennyire befolyásolhatja az tudat, hogy esetleg rákkeltő kozmetikumokat használnak? Erről faggatta a HírExtra Kiszel Tündét és Szabó Esztert...