Több tízezren a melegek mellett

Több mint hetvenezer ember gyűlt össze szombat este Tel-Avivban, hogy kifejezze együttérzését a homoszexuálisokkal az egy héttel ezelőtti gyilkos merénylet után.

A megmozduláson részt vett Simon Peresz államfő, több miniszter, a tel-avivi polgármester és több izraeli énekes is. Egy fekete ruhás, álarcos férfi augusztus 1-jén lövöldözni kezdett az emberekre egy fiatal homoszexuálisok számára létesített lelki segélyszolgálati irodában, Tel -Aviv belvárosában. A lövések egy férfit és egy fiatalkorút halálosan megsebesítettek, további 11 ember is megsebesült. A rendőrség egy ultraortodox zsidó vallású katonát gyanúsít a támadás elkövetésével.

Elsősorban személyes bosszút sejtenek indítóokként, de nem zárják ki, hogy a támadó homofób.

"Azok a lövések, amelyek e büszke közösséget érték, mindannyiunkat - mint emberi lényeket, mint zsidókat és mint izraelieket - eltalálták. Mindenkinek megvan a joga arra, hogy más legyen és büszke. Viszont senkinek nincs joga beleavatkozni mások életébe mindaddig, amíg azok tiszteletben tartják a törvényt és a rendet. Azért jöttem el ide, hogy osztozzam a fájdalmatokban. Legyetek erősek és bátrak!" - mondta az elnök.


Noha a tengerparti, kozmopolita Tel-Avivban élénk a melegközösség élete, a zsidó állam más vidékein nem elfogadott, hogy valaki nyíltan vállalja másságát. Az évenkénti melegfelvonulás ellen Jeruzsálemben többször erőszakba torkollott az ultraortodoxok tiltakozása.
Forrás: MTI