Nem lesz amerikai támaszpont Kolumbiában

Visszautasította Barack Obama amerikai elnök pénteken azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok katonai támaszpontokat létesítene Kolumbiában.

Obama spanyol-amerikai újságírók előtt kifejtette, hogy régóta fennáll a biztonsági kérdésekről szóló amerikai-kolumbiai egyezmény, a közelmúltban mindössze annyi történt, hogy a felek naprakésszé tették ezt a megállapodást. "Nem áll szándékunkban amerikai katonai támaszpontot létesíteni Kolumbiában" - szögezte le. Félreérthetetlenül Hugo Chávez venezuelai elnökre utalva hozzátette, "akadnak a térségben, akik - a szokásos jenkiellenes retorika részeként - igyekeznek nagy ügyet csinálni ebből".

A baloldali Chávez - Washington örökös bírálója - előző nap kijelentette, a megállapodás "az első lépés lehet egy térségbeli háború kitörése felé".

A múlt hónapban kötött új biztonsági egyezmény lehetővé teszi Washingtonnak, hogy a kábítószer-kereskedők és a gerillák elleni harc keretében használjon hét kolumbiai támaszpontot, egyúttal az eddigi kevesebb mint 300 helyett 800 főben maximálja a Kolumbiában állomásoztatható amerikai katonák létszámát.
Forrás: MTI