Hatalmas népvándorlás zajlik

Egyre nagyobb tömegek vándorolnak el lakhelyükről világszerte. A jelenség súlyos problémákhoz vezethet a jövőben. Az ENSZ ezzel kapcsolatban ősszel átfogó tanulmányt tesz közzé. Néhány részlet már kiszivárgott.

Az egyenlőtlen fejlődés és a társadalmi egyenlőtlenségek kiéleződése miatt felerősödhet a népvándorlás folyamata - figyelmeztet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP). Az úgy nevezett „humánfejlődésről szóló jelentést” elviekben csak ez év őszén hozza nyilvánosságra a szervezet, de a Genfben és New-Yorkban közzétett előzetes információk alapján a Magyar szociális Kerekasztal már csütörtökön a hazai nyilvánosságnak is elérhetővé tette legfontosabb megállapításait.

Ezek alapján kimondható, hogy a globális világban a nemzetközi vándorlások egyre nagyobb méreteket öltenek. A jelentés szakértőinek megállapításai közt a vándorlások indítékainak feltérképezése talán a legfontosabb. Ezek közül kiemelkedik a javak elosztásának rendkívüli egyenlőtlensége.

Döbbenetes aránytalanság

Tény, hogy mára a bolygó össz javainak 99 százalékát a Föld népességének 1 százaléka birtokolja. Ez olyan elképesztő adat, melynek a valódi következményeit szinte fel sem lehet mérni. Az azonban bizonyos, hogy mind gazdaságilag, mind politikailag, mind társadalmilag sőt, környezetvédelmi szempontból is súlyos hatással van világra.

A gazdagok és a szegények közötti szakadék ahelyett, hogy csökkenne, egyre inkább mélyül. Ennek következményeként a szociális olló (a szegények és gazdagok közti jövedelemkülönbség) hatalmasra nyílt, ami százmilliók számára már a puszta létfenntartást is megnehezíti.

Profit helyett az ember


A jelentés kimondja, hogy mindaddig, amíg ez a szakadék nő, és marad a rossz irányú tendencia, tömegek fognak elvándorolni szülőföldjeikről, hogy másutt nézzenek megélhetés után. Ahhoz, hogy ez a folyamat megállítható legyen, az őrültségig hajhászott profit helyett az embert kellene a fejlődés középpontjába állítani. Míg a multinacionális vállalatok (de a közép cégek is), kizárólag a minél nagyobb pénzfelhalmozással törődnek, addig nem lesz megállítható az egyre több kárt okozó, hatalmasra növő jövedelemkülönbség.

A középosztály fogy
A középosztály alól kifogyni látszik a talaj, a bezáródó felső rétegekbe manapság házasság útján is vajmi kis eséllyel lehet csak bejutni. A középosztályi lét fenntartására a legalkalmasabb megoldás a tanulás és a munka. A képzésbe történő befektetést és a tudatos karrierépítést ajánlják a Kronen Zeitung hasábjain azok az osztrák közgazdászok is, akik szerint bár a felsőbb osztályokba való bekerülés inkább a kapcsolatok függvénye, de a biztos középosztálybeli egzisztencia alapfeltétele még mindig a munka.
Az UNDP jelentése kitér arra is, hogy a megnövekedő elvándorlási kedv milyen egyéb okokra vezethető még vissza. A szegénységen kívül az útra kelők az egyre romló megélhetési feltételek miatt hagyják el szülőhelyüket. Igaz, ez is a szociális olló kinyílása és az egyenlőtlenül elosztott javak következménye.

És még…

További – bár arányaiban jóval kisebb – indok az emberi jogok és a demokratikus szabadságjogok figyelmen kívül hagyása. A klímaváltozás mint tényező ugyan erősíti az elvándorlási hajlandóságot, ám nem ez a jellemző. Igaz, ezen belül a vízhiány komoly indok a lakóhely elhagyására.

A jelentés szakértői külön hangsúlyozzák azt is, hogy a globalizációs folyamatok nem küszöbölik ki az országok közötti egyenlőtlenségeket, ahogy a társadalmi különbségek sem csökkennek e miatt.

A szakértői anyag nyilvánosságra került része nem tér ki arra, milyen konkrét megoldások lehetnek a probléma kiküszöbölésére.