Mosógép és kismotorváz a budapesti csatornákban

Tárcsás mosógépet, kismotorvázat, lakatokat, kulcsokat, személyazonosító okmányokat is találtak a budapesti csatornarendszerben a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai, a nyílt vízfolyásokban pedig pianínóra is akadtak.

Több alkalommal mentettek meg az FCSM dolgozói csatornába esett kutyát, ezek többsége menhelyre került, de volt olyan is, amelyet örökbe fogadtak. Időnként díszhalak és ékszerteknősök is felbukkannak a hálózatban, ezeket az állatokat a telep dolgozói veszik pártfogásba, s jó néhányat felneveltek már - olvasható a vállalat MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A talált tárgyakból többek között arra is lehet következtetni, hogy milyen borotvatípusokat, gyógyszertapaszokat és egyéb egészségügyi termékeket használnak az emberek. Volt olyan eset is, amikor a megtalált személyazonosító igazolványt a telepen dolgozó munkatárs hazafelé menet személyesen adta vissza a lakhelyéhez közel lakó tulajdonosának - mutattak rá.

A társaság központi ügyeletére évente 20-30 alkalommal érkezik olyan hívás, amelyben a víznyelőkbe esett kulcs, mobiltelefon kihalászásához kérnek segítséget. Ezek a tárgyak menthetők, hiszen a víznyelőket úgy alakították ki, hogy száraz időben "ki lehet pecázni" a beléjük ejtett értékeket - közölték.

Az FCSM központi ügyeletvezetője, Tóth Géza korábbi munkakörében - a tisztítási csoportnál - gyűjtötte a csatornarelikviákat. Szert tett egyebek között számos evőeszközre, konyhai felszerelésre, szalvétagyűrűre, cigarettatárcára, vagy stüszivadász kalapot formázó fémhamutartóra, tűzoltósisak formájú rézcsengettyűre, lakatra, pénzérmére, ezüstkanálra, golflabdára.

Az egyik legérdekesebb - nem bizonyított - történet Horthy Miklóshoz kapcsolódik, miszerint a kormányzó felesége az egyik Duna-parti szállodában belemosta a mosdótálba a gyémántköves gyűrűjét, s az a csatornába került. A gyűrű meglett, a Duna-parti főgyűjtő padkáján találta meg az egyik csatornatisztító munkás. A becsületes megtaláló visszaszolgáltatta az ékszert és állítólag még csak jutalmat sem kapott érte.

Egy másik történet szerint régebben egy kézi csatornatisztítás során egy fémkazettát találtak a munkások a csatornában, amit feladtak az egyik kollégának mondván, félóra múlva befejezik a munkát, akkor megnézik, mit rejt a kazetta. A munka végeztével már csak hűlt helyét találták a kazettának és a kollégának, egyiket sem látták viszont soha többé, így csak találgathatták mi volt a dobozban.

A közlemény rámutatott: napjainkban már nem találnak ilyen kincseket. Ennek az az oka, hogy az 1980-as évek végére, az 1990-es évek elejére megtisztították a hálózatot az évtizedek során felgyülemlett üledéktől.
Forrás: MTI