Interjú egy a magyar vikinggel

A növekvő nacionalizmussal egyre inkább divatba jött a hagyományőrzés: az ősmagyar nomád íjászok és sámánok tábora egyre gyűlik - de mi van akkor, ha valaki táltos helyett vikingnek képzeli magát kishazánkban?

Wolin

Most hét végen rendezték meg a lengyelországi Wolin egykori vikingek által alapított városában a világ egyik legnagyobb vikingfesztiválját. A megmozdulás 15. éve tart és szerte a régióból vonzza a népeket: Közép-Európa vonalában északtól délig az összes európai ország delegál csapatokat, és Oroszország is képviselteti magát a szlávok közt. A hazai fesztivál-felhozatalhoz képest mindenképpen extrémnek tűnő megmozdulás évről évre több ezer fellépőt vonz - látogatóból pedig ennél is jóval többet.


Aki veszi a fáradságok és kiutazik oda, azt a városka teljes egészében visszarepíti a IX. és a XI. század közé egy faluba, ahol szlávok és vikingek vertek tanyát. A vendégek belekóstolhatnak az akkori életbe, tanulhatnak harcolni, bőrflaskát készíteni és gigantikus csatajelenetek szemtanúi lehetnek - esténként pedig együtt ihatnak hatalmas, szakállas-baltás emberkékkel és a hozzájuk tartozó fehérnéppel.

Az eseményen honfitársaink is szép számmal képviseltették magukat a Norde Gard (Északi Gárda) hagyományőrző közösség zászlaja alatt. Albitz Nándort (nyitókép), a gárda egyik alapítóját kérdeztük a vikingek életéről.

Hogy alakult meg a Norde Gard? Egyáltalán honnan jött Magyarországon egy "viking kultusz" ötlete?

A Norde Gardot olyan tagok alapították négy évvel ezelőtt, akik már régebben is foglalkoztak hagyományőrzéssel, és mellesleg egy jó baráti társaság tagjai. A viking kultusz pedig köszönhető a tagok ezen korszak iránti közös rajongásának, illetve magyar vonatkozása is van.

Magyar vonatkozás? Ez érdekes. Mesélnél egy kicsit róla?


István király testőrségét bizánci mintára építette fel és a varég gárdát alkalmazta. Ezek olyan bizánci vikingek voltak, akik a russz földekről kerültek Bizáncba. Szent István kardja is egy klasszikus viking kard.

Mi a Norde Gard alapelve? Illetve van-e valamilyen eszme, ami köré épül?

Az alapelv egyszerű: szórakoztatva tanítani. Egy olyan műsort bemutatni, amit ha az ember megnéz, akkor jól érezte magát arra a pár percre, és amikor kijön a műsorról, többet tudjon az általunk megjelenített korszakról és mindemellett eloszlassunk pár kételyét és hamis elképzeléstt is. Cél még az is, hogy megszerettessük az emberekkel a történelmet. Az eszme pedig a csapatszellem.

Mit csinál a Norde Gard azon kívül, hogy csatákat elevenít meg?


A lányok táncolnak, kézműveskednek (pl.:szövés, nemezelés), korabeli ételeket főznek, van fafaragónk és bőrműveseink, akik korabeli tárgyakat készítenek. Illetve a műsor sem csak csata, hanem egy történet, teli történelmi utalásokkal és tényekkel.

Hogy álltok az anyagiakkal? Mennyibe kerül a ruha és az egyéb cuccok és mennyi csurran-cseppen egy-egy fellépésért? Összességében inkább pénzt hoz vagy visz ez a fajta hagyományőrzés?

Hát alapvetően ebből nem lehet megélni, az egész szeretetből, buliból megy. Ők leutaztatnak minket, megetetnek, esetleg jön úgy pénz hogy a cuccainkat fejlesszük, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Egyébként most jöttek ki velünk külföldre egy másik csapat tagjai, akik hogy ott harcolhassanak, csináltattak egy szükséges minimum felszerelést (cipő, öv, egy rész ruha, sisak, párnázott kabát, láncing, fegyver). Ez olyan 100-150 ezer között volt.

Mennyire sikeres a Norde Gard? Pontosabban hány tagot számlál, évente hány fellépésetek van, illetve milyen nagyobb rendezvényeken fordultok meg?

A kérdés első felére nem nagyon tudok válaszolni - ha a fellépéseket kérdezed, eddig nem volt olyan hogy ne azt mondták volna, hogy szívesen várnak vissza, a csapatharcokban pedig most Wolinban ki is emeltek minket.

Kb 50 főt számlál a csapat, idén azt hiszem 19 fellépésünk volt, ezek közül ami ismertebb és magyar az a Visegrádi Palotajátékok és a Savaria karnevál, illetve nagyobb külföldi a Wolini viking fesztivál és a Csehországban Svatobor.

Milyen emberek csatlakozását várjátok, illetve kiknek ajánlod ezt a fajta elfoglaltságot?

Megbízható, fanatikus emberek, akik szeretik a történelmet, a küzdősportot, az utazást és a tábori életet.