Idén visszavesznek a hurrikánok

Csökkentették a szakemberek az Atlanti-óceán észak részére idén előre jelzett hurrikánok számát a viszonylag nyugodt időjárási körülmények miatt.

pusi vihar valósul majd meg, ezek közül is csak négy lesz hurrikán, és közülük is csak kettő nagyobb méretű.

Az elmúlt évtized egyik legnyugodtabb hurrikánszezon kezdete nyomán a szakemberek közölték, hogy az El Nino-jelenség hatása a Csendes-óceán térségében késztette őket arra, hogy módosítsák előrejelzésüket.

Az El Nino a Csendes-óceán dél-amerikai partokhoz közeli felszíni vizeinek abnormális felmelegedése, amely miatt a Csendes-óceán nyugati vidékének esős időjárása kelet felé tolódik. A három-hat évente ismétlődő jelenség aszályhoz vezet Ausztrália, Délkelet-Ázsia, és India egyes részein, áradásokat okoz Peruban és Chilében, illetve hidegebb és csapadékosabb telet hoz az Egyesült Államok déli vidékein. Az El Nino miatt csökken az Atlanti-óceán vidékén a hurrikánok száma.

"Az év eddigi eltelt nyugodt időszaka ellenére a floridaiaknak, mint minden évben, fel kell készülniük a hurrikánokra. 1992 is nyugodt év volt, aztán az Andrew hurrikán szörnyű károkat okozott" - mondta Philip Klotzbach, az egyik kutató.

Mindeközben két trópusi vihar alakult ki a Csendes-óceánon, a mexikói partoktól távol, az egyik az Enrique, amely 120 kilométeres óránkénti sebességgel északnyugati irányban halad, és a Felicia nevű, amelyik óránként 72 kilométeres sebességgel ugyanabban az irányban Hawaii felé tart.
Forrás: MTI