Almássy: Egy tanács nem elég

A Kutatási és Tudománypolitikai Tanács nem helyettesíti a megszüntetett kutatás-fejlesztési minisztériumot és a kormányzati nemtörődömséget a tudománypolitikában - közölte Almássy Kornél.

Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a szeptember elején létrejövő tanácsnak kell felváltania a megszűnt K+F minisztériumot - emlékeztet közleményében a parlament oktatási és tudományos bizottságának tagja. Az MDF-s politikus szerint az új tanács felállítása pusztán látszatintézkedés, amellyel a kormányzat kozmetikázni kívánja tudománypolitikájának kudarcát.

Kijelenti: "ugyanolyan látszat, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok többi, a kutatás-fejlesztés területén végrehajtott intézkedése". Véleménye szerint hangzatos kijelentéseket lehet hallani, de az elmúlt években a szektort a hazai kutatási támogatások csökkenése jellemzi, miközben csökkent az innovációs alaphoz adott kormányzati hozzájárulás is. A képviselő szerint az uniós pályázati pénzeket "lehetetlenül lassan" fizetik ki és a "kormányzat hibái folytán" az Európai Neutronkutató Központ nem Magyarországon épül fel.

Almássy Kornél úgy látja, hogy a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács, mint alkalmanként összeülő reprezentatív testület közvetítő lehet a kutatóintézetek, a Tudományos Akadémia, az egyetemi szféra és a kormányzat között, azonban nem helyettesíti a hosszú távú stratégiát, a napi politikai érdekérvényesítést, azt hogy nincs a területnek kormányzati felelőse.

Hangot ad annak a véleményének, hogy a kutatás-fejlesztés Magyarország egyik sikerágazata lehetne, komoly kitörési lehetőség a magyar gazdaság számára, "ehhez azonban nem reprezentatív testületek létrehozására van szükség, hanem arra, hogy a terület kormányzati támogatása végre jelentősen meghaladja a GDP 1 százalékát, és a kormány komolyan lépjen az egyik legfontosabb európai kutatási projekt, az úgynevezett nagylézer magyarországi - pécsi vagy szegedi - megvalósulásáért.
Forrás: MTI