Egységes bírság a vezetés közben mobilozóknak

Korábban egyazon kihágás miatt különböző összegeket szabhattak ki a rendőrök. Szombat óta egységesítették a büntetések nagyságát.

A gyerekülés, a bukósisak, a biztonsági öv használatának mellőzése és a telefonálás vezetés közben szombattól szabálysértésnek számít és eljárást von maga után. Akiket elkapnak, mélyen a zsebükbe nyúlhatnak. Az eddigi húszezres határ helyett mostantól negyvenötezer forintot szabhatnak ki a szabálytalankodóknak. Többek szerint magas az összeg, viszont mások úgy látják, hogy ez az egyetlen módja a biztonságos közlekedés betartatásának.

A kifogások ugrottak. Akinek bizonyíthatóan mobiltelefon volt a kezében nagy összegű bírságokra számíthat. Lakott területen belül ez tízezer forint, míg ezen kívül tizenöt. Autópályán mostantól vétség esetén húszezer forintot vagyunk kénytelenek kifizetni.

" - Korábban a kollégáknak volt mérlegelési lehetőségük, a szabálysértés mértékét figyelembe véve szabták ki a háromtól húszezer forintig terjedő bírságot. Szombattól azonban egységessé és igazságosabbá vált a bírság kiszabása, így nem fordulhat elő, hogy két autós ugyanazért a szabályszegésért különböző összeget fizet" - nyilatkkozta Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Borsnak.



Forrás: Hirextra/Bors