Továbbra sem sütnek tortát

Továbbra sem készíthetnek krémes süteményeket a kárpátaljai cukrászdák, mivel még tart a vizsgálat egy néhány héttel ezelőtti ételmérgezés ügyében. A tilalmat csak az eredmények ismeretében oldják fel.

Az élelmiszerügyi vizsgálat azután indult, hogy kiderült: a Munkácson történt tömeges ételmérgezést a Latorca-parti város egyik cukrászdájában vásárolt sütemények és torták okozták. Ám az ellenőrzés során nem bizonyosodott be, hogy a vendéglátó ipari egység volna a bűnös. Annak lehetőségét sem zárták ki, hogy máshonnan származott a fertőzött édesség. Ezért Kárpátalja valamennyi cukrászüzemének megtiltották a krémes sütemények, torták sütését, amíg a megyei közegészségügyi hivatal ki nem deríti a baj tényleges okát - írja a Kárpátinfo.Net hírportál.

A vizsgálat része az is, hogy a félévente előírt egészségügyi vizsgálaton kívül valamennyi cukrászdai dolgozónak szalmonellaszűrésen kell átesnie.

"Egyelőre kizárólag száraz vagy lekvárral töltött, illetve mézes tésztákat, süteményeket készítünk" - mondta a portálnak Kerek Júlia, az ungvári Scserban kisvállalat munkatársa, aki arra panaszkodott, hogy nagyon sok megrendelést vissza kell mondaniuk a tilalom miatt. "A vásárlók megértőknek bizonyultak, hiszen az ő érdekükben történik mindez" - tette hozzá.

Egy másik ungvári cukrászda vezetője szerint az ellenőrzéseket elvégezhették volna anélkül is, hogy korlátozást vezetnek be, tetemes veszteséget okozva. A nevét nem vállaló vezetőnő megjegyezte, hogy megrendeléseket ugyan nem mondtak le, de például a krémes menyasszonyi tortákat is lekvárral töltötték, némi furcsállást kiváltva.

Hanna Kruk, a nagyszőlősi járási közegészségügyi szolgálat epidemiológiai osztályának vezetője elmondta, hogy területükön négy cukrászipari termékeket készítő üzemet ellenőriztek, és három helyen találtak rendellenességet. Egy esetben ideiglenesen felfüggesztették a cukrászat üzemeltetését, mert az egyik alkalmazott egészségügyi papírjai nem voltak rendben.
Forrás: MTI