Kövér őszödi beszéde, és ami mögötte van

Napok óta azzal van tele a sajtó (baloldali) fele, vajon megbolondult-e Kövér László, hogy kötél helyett immár börtönt sem osztana a nyolc éves szocialista ámokfutás csúcsvezetőinek? Jelentjük nem, csupán menti az irháját. Méghozzá igen ravaszul.

Egyre furcsább ez a Kövér Laci. A Fidesz választmányi elnöke, akiben a közvélemény az elmúlt években a szocialista „rablókormányzatok” legkérlelhetetlenebb elszámoltatóját ismerhette meg, pénteken a Hír Tv-ben vendégeskedve már úgy nyilatkozott egy esetleges számonkérésről: „Vegyük le egy kicsit a túl nagy felelősséget a politikusok válláról! Az, ami ma Magyarországon van, nem néhány száz vagy néhány ezer politikusnak a keze munkája. Nem azért alakult így, mert voltak ostoba vagy gazember politikusok kormányon vagy ellenzékben. Hanem azért, mert mi, magyarok – nem megegyezéses alapon persze – közösen ide juttattuk a dolgokat.”

Talányos elszólás

Mióta ez a meglehetősen finomkodó, már-már békülékeny nyilatkozat napvilágra került, politikai elemzők, politológusok, valamint azonos oldalon álló pályatársak a lehető legkülönfélébb reakciókat nyújtották a jobboldali visszásságokra természetesen mohón szomjazó baloldali sajtónak. Kiszelly Zoltán amondó, csupán véletlen "elszólásról" lehet szó. „Egy őszinte pillanatában olyan mondott, amilyet nem szokott.” – kommentálta Kövér szavait a politológus. Mások, például Giró-Szász András úgy vélik, a Fidesz-politikus csupán általánosságban beszélt arról, hogy az egész magyar társadalomban kódolva van a kiskapuk keresése az adóelkerüléstől kezdve a jogkövető magatartásig.

Fideszes képviselők hallani sem akarnak arról, hogy valamennyien, (tehát uram bocsá’ ők is) felelősek lennénk az ország sorsáért, ezért inkább „talányosnak” minősítik Kövér László szavait. A szocialista tábor pedig még egy egészséges „örülünk,hogyvégreKövérLászlóismegértetteazŐszödibeszédet”- tel sem volt képes előrukkolni.

Micsoda véletlen!

Vajon mire ez a nagy finomkodás? Avagy mi oknál fogva kottyantja el magát egy profi politikus épp a Hír Televízióban, ahol a Fidesz-tábor tagjait finoman szólva sem szokta szorongató légkör fogadni? Érthetetlen… És az is milyen furcsa véletlen, hogy éppen akkor beszél Kövér László ilyen elnézően a regnáló hatalom korrupciós ügyeiről, mikor ő maga is valami hasonlóba keveredett.

Aki nem tudná, Fót szocialista polgármestere néhány hete hangfelvétellel állt elő, melyen a kisváros közszolgáltató cégének vezetője, a cég felügyelőbizottságának Fideszes tagja, valamint egy pápai ügyvéd arról diskurál, miként lehetne csekély többletforráshoz jutni egy útfelújítási pályázaton. A „csekély” jelen esetben úgy harminc-negyven millió forintot jelent.

A polgármester szerint arról van szó, hogy a cég a pályázaton a legalacsonyabb árú – és ezzel győztes – ajánlatot tette, a hanganyag alapján pedig jó előre azért lobbizik a Fideszes közvetítő segítségével a többletmunkákat hivatalból ellenjegyző vezetőnél, hogy a benyújtott árajánlatnál harminc-negyvenmillió forinttal többért végezze el majd az útfelújítást.

(Pót) munkát, kenyeret!

A polgármester a részletekkel sem maradt adós: "Ebben érdekeltté tudnánk téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt még megbeszéljük veled külön vagy akár a város vagy a te általad megnevezett jogi személyt..., vagy mit bánom én. A lényeg, hogy ezt le kéne pótmunkázni" – hangzik el a felvételen.

De hogy jön ide a választmányi elnök? Nos csak úgy, hogy a társalgás egyik résztvevőjének szájából a következő mondat is elhangzik: "a végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük."

Elképesztő, milyen furcsa véletlenek fordulnak elő néha, nem?