Orbán nem jött rá, hogy válság van

Török Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn úgy beszélt, mintha a gazdasági világválságnak nem is lennének magyarországi hatásai.

A szocialista politikus az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a Fidesz elnöke úgy tesz, mintha nem lenne 1,7 millió magyar, akinek az otthonát vagy a családi autóját közvetlenül ne fenyegetné a forint-euró árfolyam. Mintha nem lenne több tízezer olyan magyar munkahely, amelyet csak határozott válságkezelő intézkedésekkel lehet megmenteni.

Az ellenzék vezetője hatalomtechnikai kérdésekről értekezett; Orbán Viktor kétharmados többségről, politikai szekértáborokról és hatalmi taktikákról beszél. A baloldal eközben az országot a gazdasági összeomlástól megmenteni képes válságkezelő programról, a devizahitelesek megvédéséről, valamint a rasszizmus nélküli rendteremtésről gondolkodik, és ennek megfelelően cselekszik - mutatott rá Török Zsolt.

A baloldal politikája az életről szól, Orbán Viktor élete a politikáról. Őt a hatalom visszaszerzése érdekli csak, a politikai ellenfelek vesztegzár alá vonása, a másként gondolkodók szellemi kirekesztése - olvasható a közleményben.

A Fidesz elnöke szombaton, a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján egyebek között arról beszélt: egy politikai és gazdasági mítosz uralmának a korszaka ért most véget, amelynek a lényege az volt, hogy létezik egy nagy csoda, egy nagy varázslat, amely mindent megold. A "mindent piacosítani" politikájának elvét vallók azt mondták: a piac szent, morális és önszabályozó, aki pedig ebben kételkedik, az eretnek, maradi és szélsőséges - hangoztatta.

Szerinte a magyar baloldalt is felvásárolta egy neoliberális tőkés csoport, amely mindent elvett a magyarok közösségétől. Ez a csoport szétverte az ország egészségügyi rendszerét, az emberektől elvette a nyugdíj-megtakarításokat, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonság.

Orbán Viktor szerint Magyarországon ennek a politikának a kudarca hatalmi, politikai és gazdasági válságot idézett elő. Ehhez hozzáadódott a nemzetközi válság, mindez együttesen nyomasztja a társadalmat. Ennek egyik következménye a kétféle szélsőséges politika - a szélsőséges liberális baloldal és a szélsőséges jobboldal - megjelenése Magyarországon - mondta.

Ezek egymásból élnek, egyik a másiknak következménye - fűzte hozzá. Ezekkel a szélsőségekkel szemben csak a kiegyensúlyozott, sikeres, eredményeket hozó polgári kormányzás lehet az alternatíva - hangsúlyozta Orbán Viktor.
Forrás: MTI