Mikor kopik el egy pártvezér?

Az elmúlt fél év komoly politikai átrendeződések ideje volt. Az EP-választás után mindez felgyorsult. De mi történt a pártvezérekkel? Meddig maradnak hatalmon a nagy viharban?

A címben említett kérdésre persze nincsen egyértelmű válasz. Ám az biztos, hogy nincsen sikeres párt sikeres vezető nélkül. Ha kopik a vezér, kopik a párt, meg a népszerűség. Ilyenkor normális csapatok váltanak.

A jelen időszak ilyen szempontból különleges. A politikai palettán teljesen új struktúra van kialakulóban. Megszűnő liberalizmus és az izmosodó szélsőjobb, a zsugorodó baloldal és egyeduralkodóvá váló konzervativizmus mindezt jól mutatja. Az átrendeződés természetesen számtalan okkal magyarázható, emeljük most ki ebből a pártvezéreket.

Dávid Ibolya

Az MSZP elnökei
* Nyers Rezső (1989. október 9. – 1990. május 27.)
* Horn Gyula (1990. május 27. – 1998. szeptember 5.)
* Kovács László (1998. szeptember 5. – 2004. október 16.)
* Hiller István (2004. október 16. – 2007. február 24.)
* Gyurcsány Ferenc (2007. február 24. - 2009. április 5.)
* Lendvai Ildikó (2009. április 5.-)
Az MDF elnökasszonya tíz éve elmozdíthatatlan a párt éléről. Sokszor leírták már őt magát és a pártját is, ám még mindig itt van. Dávid Ibolya pozíciója Almássy Kornél pártelnöki ambícióikor ingott meg, ám őt az emlékezetes lehallgatási botrány kirobbantásával kipenderítette a pártból. Máig nem tisztázott, hogy az egész ügy mögött ki állt valójában, és hogy mi volt a célja. Lehet, hogy Dávid Ibolya ügyes húzása volt a poszt megtartásáért, de lehet, hogy tényleg úgy történt, ahogy azt a felvétel sugallta és Almássy sáros. Bárhogy is, Dávid Ibolya maradt az MDF élén, és a választásokig elnök marad. Ha pedig bejutnak a parlamentbe, akkor még hosszú ideig.

Lendvai Ildikó

Az MSZP első embere sokkal nehezebb helyzetben van. Az ő arca annyira egybemosódott Gyurcsányéval, hogy már sosem fogja tudni leválasztani magáról. Ráadásul EP-választási kudarc ide vagy oda, mégis ő vezeti a pártot. És hiába minden ellenkező irányú kísérlet, még mindig meghatározó személyisége az MSZP-nek. Pedig távozása minden jel szerint nagyban lendítene a szocialista párt népszerűségén. Hogy ez mikor következik be, nem tudni, de a választások után biztosan távozik.

Orbán Viktor

A Fidesz elnökei
* 1988-tól szóvivői testület, majd Országos Választmány irányítja a pártot
* 1993-tól Orbán Viktor
* 2000-től Kövér László
* 2001-től Pokorni Zoltán
* 2002-től ügyvezető elnökként Áder János
* 2003-tól ismét Orbán Viktor
A Fidesz elnöke többször bukott választást már. Mégis ott van a jelenleg legnagyobb támogatottságot élvező párt élén. Sokan nem értik, hogyan lehetséges ez. Való igaz, hogy miközben minden eddigi miniszterelnökünk eltűnt a süllyesztőben, addig Orbán még mindig itt van, és minden jel szerint kormányozni fog. Sokan követelik a távozását, sokan istenítik, ám tény: a politikai túlélőművészet nagymestere. Ne legyenek kétségeink, még sokáig jelen lesz a közéletben.

Retkes Attila

Az SZDSZ új elnöke ismeretlen arc a politikában, ám pártja jelenlegi állapotát tekintve elképzelhető, hogy meg is marad annak. Retkesről egy dolog bizonyosan nem mondható el, hogy elkopott volna. A választások napján dől el, megjegyezzük-e nevét.

Mindenki menjen?

Nyilvánvaló, hogy sokan szeretnék az említett neveket (talán Retkes Attilát kivéve, hiszen ő még nagyon új) távol látni a politikától. Tény, hogy a magyar politikai élet néhány év alatt annyira eljátszotta a bizalmat, hogy az új arcok megjelenése csak javíthatna a megítélésén és erősíthetné a politikába vetett hitet. De ez egy lassú folyamat lesz, nagyon lassú.