Az MSZP szerint Orbán befoghatná a száját

Az MSZP arra kéri Orbán Viktort, legalább néhány hétig ne tegyen gazdasági nyilatkozatokat; ha már javítani nem tud, vagy nem akar, legalább ne is rontson a magyar gazdaság megítélésén.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a múlt héten kibocsátott magyar devizakötvény sikerére utalva hangsúlyozta: a világpiac bizalmat szavazott a kormány válságkezelő programjának, a magyar államnak és polgárainak.

Ez a bizalmi szavazás jótékonyan hathat a hitelminősítők értékelésére is, hacsak felelőtlen politikusok nyilatkozataikkal ezt újra el nem rontják - figyelmeztetett az MSZP elnöke.

Lendvai Ildikó emlékeztetett, hogy nemrégiben a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, éppen ilyen okból nem javított Magyarország besorolásán, közölve, hogy a kormány törekvései ugyan sikeresek, de Orbán Viktor nyilatkozatai az állami kiadások növeléséről, a takarékosság feladásáról túl nagy kockázatot jelentenek.

"Ha a Fidesz megjegyzéseit szó szerint vesszük, vagyis ha ténylegesen el akarnák engedni a költségvetési hiányt, ez ... a befektetők bizalmának elveszítéséhez vezetne" - idézte a Standard and Poor’s akkori elemzését Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy a Fidesz kockázati tényezővé vált az ország megítélésében.

Az MSZP ezért arra kéri Orbán Viktort, legalább néhány hétig ne tegyen gazdasági nyilatkozatokat, ne rontsa el a mostani eredményt. Külföldön ugyanis még elhiszik, hogy esetleg betartaná felelőtlen ígéreteit, ez pedig rontja a magyar gazdaság jövőjébe vetett bizalmat, ami sokba kerül az országnak.
Forrás: MTI