Ínycsiklandozó fagylaltok: mit is szeretnek a magyarok?

A nyár slágere évszázadok óta a fagylalt, egy olyan édesség, amit sosem lehet megunni. Nálunk még mindig a csokoládé ízű hódit, de már egyre többen kedvelik, egyenesen követelik az extrém ízeket.

Az egyik legfinomabb édesség a világon a fagylalt, hiszen hideg, kellemes, és mindenféle ízben kapható. Aki a hagyományosat kedveli annak ott a vanília, a csokoládé, és a gyümölcsös nyalánkság, bár utóbbiból is lehet már olyanokat kapni, hogy ananász, banán, kókusz, vagy fekete ribizli. A legújabb sláger pedig, hogy mindenféle süteményből készülnek fagylaltok ilyen a zserbó, az almás pite, vagy a somlói galuska.

Ha már hideg édesség, akkor nem szabad megfeledkezni a jégkrémekről sem. Ezekhez már nemcsak nyáron, a forró hónapokban juthat hozzá az ember, hanem még télen is beszerezhetőek, csak akkor sok esetben a gombócok áraik az eget verik.

A csoki sosem megy ki a divatból

A jeges finomság története
A fagylalt eredetileg Kínából származik, már ötezer éve készítettek ehhez hasonló finomságokat, csak akkor havat, gyümölcslét, és egyéb fűszereket használtak fel hozzá. Nagy Sándor kedvenc desszertje volt, Európába a perzsák hozták el, de csak az 1700-as években vált népszerűvé. Az első fagyizót Párizsban nyitották meg, de akkor még csak citrom ízűt árultak ott. Nálunk csak a 18. században jelent meg a fagylalt, de azóta is töretlen a népszerűsége.
A Häagen-Dazs készített egy internetes felmérést arról, hogy a magyar emberek milyen fagyi fogyasztók. Kiderül ebből, hogy mik számítanak a kedvenc ízeknek, hogy mennyire vagyunk bevállalósak, és mennyire fontos nekünk a finomságoknak az ára.

A magyarok évszaktól függetlenül fogyasztanak fagylaltot, de az tény, hogy télen a tölcséres finomságok nem fogynak, helyette inkább a tégelyes fagylaltok, jégkrémek a kelendőek. A kánikulában egyértelmű sláger a jeges édesség. Meglepő, de a felmérésnek is az lett az eredménye, hogy a hagyományos csoki, vanília, puncs párosítás már leáldozóban van. Továbbra is kedveltek ezek az ízek, kijelenthetjük, hogy a csokoládé egyeduralmat élvez, mert a válaszolók 52 százaléka említi kedvenc ízei között, de ma már nem mint sima, egyszerű csokoládé kerül a tölcsérbe. Megkülönböztetünk fekete, fehér, mogyorós, narancsos, vagy kókuszos csokit, s az emberek ezek közül választják meg kedvenceiket.

A nők ínyencebbek

A gyümölcsös fagylaltok továbbra is hódítanak, körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a tejes és gyümölcsös ízek kedvelői. Ennek ellenére egyre többen kedvelik az extrémebb ízeket, sok válaszadó megnevezett olyanokat is kedvencének, mint az erdei gyümölcs, a túrótorta, a makadámia dió, a sztracsatella, vagy a fenyőmagos carapínó.

Meglepő lehet, hogy 81 százalék a gyümölcs és süti darabokkal rendelkező fagylaltokat szereti, de mindenképp a széles választékot részesíti előnyben. Talán ezért is van, hogy ma már ritkának számít, ha egy fagyizóban csak a hagyományos ízek kaphatóak.

Nemek szerint is le lehet bontani a fogyasztási szokásokat, ugyanis a férfiak inkább az egynemű fagyikat kedvelik, míg a nők sokkal extravagánsabbak e téren. Szeretik, ha egy jégkrém összetettebb, tartalmaznak sütidarabokat, gyümölcsöt, mogyorót, habcsókmorzsát és öntetet is. A fagylaltkelyhek egyenesen nekik lettek kitalálva.

Nincs válság a fagyi iparban

A felmérés készítői
A Häagen-Dazs fagylalt mintegy 90 éves története során világszerte a kifinomult ízvilág és a különleges minőség szimbólumává vált. A termék semmilyen mesterséges összetevőt nem tartalmaz, az intenzív ízhatás kizárólag a természetes alapanyagoknak és az egyedi gyártási technológiának köszönhető. A természetes alapanyagok között találjuk a friss tejszínt, tejet, tojássárgáját és cukrot, a recepttől függően ezeket gazdagítják a válogatott gyümölcsök, egzotikus mogyorófélék, kekszek. A felmérésben kétszáz ember vett részt, a válaszadók 70 százaléka 20-40 év közötti nő volt.
A megkérdezettek 51 százalékának elmondása szerint ugyanannyi hideg édességet fogyaszt, mint tavaly vagy azelőtt. Viszont egyre kevesebben készítenek házi fagylaltot, a válaszadók 13 százaléka jelezte csak, hogy maga is készít otthonra valami hideg finomságot.

Érdekes, hogy a vásárlók 87 százalékának a számára a legfontosabb az íz, majd ezt követi az állag, a felhasznált alapanyagok, a szín, s csak ezután jön az ár. Akárhogy is nézzük, de ez az utolsó szempont. Bár a Häagen-Dazs hozzátette, hogy ez náluk azért is van így, mert ők olyan vásárlókörrel rendelkeznek, akik inkább a márka mellett döntenek, s ezért sem fontos nekik, hogy mennyibe is kerül a finomság.

Veszélyes a jeges finomság?

Sokan tapasztalhatták már azt, hogy egy ínycsiklandozó fagyiba belenyalnak, majd hirtelen felszisszennek a hirtelen jövő fájdalom miatt. Kellemetlen élmény, s még a kedvünk is elmehet a fagyizástól. Sokaknak a foga fájdul meg, ez amiatt van, mert ott kicsit elvékonyodott a fogzománcunk, s ezért érzékeny a hidegre.

Hizlal a fagyi?
Egy édességről beszélünk, aminek rengeteg fajta elkészítése létezik, az az lehet gyümölcs-, tej, vagy tejszínalapú. Az utóbbi hizlal a legjobban, de még ekkor sem kell megijedniük a nyáron is fogyókúrázóknak. Ha diétázunk, akkor nem árt odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, de ha szemfülesek vagyunk, akkor találhatunk, úgynevezett light fagyikat, amik cukormentesek.
Más esetben a fejünk fájdul meg, de rettenetesen tőle, sokaknak ez is ismerős lehet. Ezt röviden úgy lehetne megmagyarázni, hogy amikor hirtelen hideggel, mondjuk fagyival, érintkezik a szájpadlásunk, akkor egyes idegek üzenetet küldenek az agynak, hogy hűtse le magát, az agyi véredények megdagadnak, s ekkor érkezik az a rettenetes fájdalom. Nem feltétlenül a hideg lehet az oka, mert a tejérzékenyeknél is könnyen kialakulhat az ilyenfajta migrén.

Ez ellen leginkább azt lehet tenni, hogy óvatosan nyalunk bele a fagylaltba, lassan kortyoljuk a hideg üdítőt, nehogy a falánkságunk megbosszulja magát.

Ezek után nincs is más hátra, mint lemenni a közeli cukrászdába, s kérni pár gombóc fagyit!