Újabb gyanús ügy Erzsébetvárosban?

Az elfogulatlanság az újságírás egyik fontos ismérve – kellene hogy legyen. Ám az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a HírExtra között zajló eseményekről nehéz elfogulatlanul írni. Sokkal inkább felháborodva.

Döbbenetes, hogy Erzsébetváros önkormányzata mit meg nem enged magának. Szerkesztőségünk egy aprónak látszó ügy kapcsán kereste fel a hivatalt. Szerettünk volna többet megtudni Kéri Lászlóról, (nem azonos az ismert politológussal, csupán névrokonok), aki Hunvald György tanácsadójaként működött egészen Hunvald letartóztatásáig. Elvilekben legalábbis.

A probléma, aminek szerettünk volna utánajárni az, hogy miként lehet még mindig tanácsadó Kéri, mikor úgy tudjuk, ő személyes jó barátja Hunvaldnak, és így tanácsaival is személyesen a volt polgármestert segítette. A rács mögött ülő politikusnak azonban nyilván már nem szolgáltathat a kerület ügyeit érintő tanácsokkal. Ám Kéri nem vonult vissza, sőt, kifejezetten aktív szerepet vállal az önkormányzat életében.

A HírExtra információi szerint nemcsak aktív, de kifejezetten meghatározó embere a hivatalnak. Sok szál az ő kezében fut össze, annak ellenére, hogy nem megválasztott képviselő. Ez pedig enyhén szólva is visszás.

Hol van a szerződés?


Az ügy természetesen hamar kideríthető lenne, ha megkapnánk azt a szerződést, ami Kéri László és az önkormányzat (jelesül Hunvald György) között jött létre. Ebben nyilván benne van szerződésének időtartama, javadalmazásának összege, a különböző feltételek, ami esetén felmondhat neki az önkormányzat, és nem utolsósorban a munkaköri leírás.

Ha mindezeket látnánk, helyére kerülne egy csomó dolog - többek közt a fent említett furcsaságok is. Ám másfél hónapja nem láthatjuk. Hiába kerestük meg a sajtóosztályt, akik készségesek voltak ugyan, ám nem történt érdemi lépés, hiába kerestük meg az aljegyzőt, majd a jegyzőt, Kálmán Zsuzsannát - még csak válaszra sem méltattak.

Mivel az említett szerződés közpénzekről szól, így annak nyilvánosságra hozatala kötelező volna. Ha Kérit közpénzből fizetik, akkor nincs mérlegelési lehetősége a jegyzőnek, kérésre nyilvánossá kell tennie a szerződését.

Magyarázat sincs

Kéri László
Kériről rendkívül keveset lehet tudni. A Népszabadság egyik forrása szerint „olyan, mint egy éjszakai kísértet”, sokan hallottak róla, de nem nagyon látták. Ami biztosan tudható, hogy Kéri a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökeként (a szervezet azóta megszűnt) lett ismert szocialista pártember. Innen került Hunvald György mellé. Állítólag olyannyira jóban voltak, hogy Hunvald a fővárosi mandátumáról való lemondó nyilatkozatát is őrá bízta.
Ennyi idő után már nem csak azzal van a probléma, hogy nem adják ki a szerződést, hanem azzal is, hogy nem is próbálják megmagyarázni a titkolódzás okát. Az még mindig elfogadhatóbb hozzáállás lenne a hivataltól, ha másfél hónap után legalább egy mondvacsinált indokot adnának a kérésünk megtagadásához.

Igaz, tegyük gyorsan hozzá, valójában nem tagadták meg a szerződés kiadását. Egyszerűen csak nem vesznek tudomást a kérésünkről. Ez a mismásolás viszont a legrosszabb elképzeléseinket igazolhatja. Ezzel azok a feltételezések erősödnek, miszerint Kéri olyan ügyekben is meghatározza az önkormányzat munkáját, amelyek messze túlmutatnak tanácsadói hatáskörén, illetve a demokrácia szabályain (ahol is az állampolgárok által választott képviselők döntenek egy közösség ügyeiről).

Nem állítjuk, hogy a képviselői szavazásoknál ő nyomná a gombot, de mindannyian ismerjük azokat a technikákat, amik segítségével végülis olyan döntések születnek egy önkormányzatban, ami megfelel egy háttérben lévő ember érdekeinek. Ráadásul az Erzsébetváros éppen az az önkormányzat, ahol a bűncselekmények egészen a polgármesterig nyúltak, így nem biztos, hogy teljesen alaptalan abbeli félelmünk, hogy itt valami még mindig nem stimmel.