Kókának csak a lemondás maradt?

Kóka Jánosnak az az egyetlen lehetősége, hogy lemond a frakcióvezetőségről - mondta az MTI-nek adott interjújában hétfőn Retkes Attila.

A vasárnap megválasztott pártelnök közölte, ha a szabad demokraták frakcióvezetője ezt nem teszi meg, akkor az ügyvivő testület (üt) is fel fogja erre szólítani őt.

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy ha Kóka János demokrata és az SZDSZ-ben szeretne politizálni, akkor erős erkölcsi kötelezettsége van arra, hogy minél hamarabb lemondjon a frakcióvezetőségről, mert erre döntő többséggel szólította fel a küldöttgyűlés, amelynél magasabb szintű döntéshozatali szervezet nincs a párton belül.

Kijelentette, hogy az SZDSZ teljes tagságát képviselő küldöttek is támogatták a lemondásról szóló javaslatot.

Arra a kérdésre, hogy a hétfői Nap-keltében felvetette: Szent-Iványi István töltheti be a Fodor Gábor lemondásával megüresedő parlamenti képviselői posztot, azt mondta, egyelőre még nincs jelöltje, ő csak azt jelezte, hogy a volt EP-képviselőt kiváló és hiteles politikusnak tartja, akit el tud képzelni képviselőként.

Az MTI felvetésére, amely szerint a vasárnapi elnökválasztás óta Weinek Leonárd zuglói polgármester és a párt egyik alapítója, Hodosán Róza mellett több tucatnyi vidéki párttag jelezte kilépési szándékát, azt mondta: sajnálja Hodosán távozását, de véleménye szerint ha az SZDSZ körülbelül hétezer fős aktív tagságából körülbelül öt százaléknyian kilépnek, akkor az csak egy tisztulási folyamat része lesz.

Pető Iván és Tölgyessy Péter hétfőn megjelent, róla, illetve a pártról is szóló véleményeit nem kívánta kommentálni. Magyarázatként azt mondta, hogy az SZDSZ nagyon nagy bajban van ugyan, de ő azért vállalta az elnökséget, hogy új utat mutathasson a pártnak és tágabb értelemben a szabadelvű eszmerendszernek.

Arra a kérdésre, hogy számít-e Fodor Gáborra, aki már a választás előtt felajánlotta segítségét a jövendő elnöknek, azt mondta, elődjét hiteles, tisztességes politikusnak, de sikertelen elnöknek tartja. Megjegyezte, hogy Fodor Gábor morális tőkéje viszont megkérdőjelezhetetlen, ezért a pártban számít rá, ahogy minden szabad demokratára is, akik úgy gondolják, hogy nem szétverni kell az SZDSZ-t, hanem megerősíteni.

Az MTI kérdésére közölte, hogy leginkább az ügyvivői testület (üt) tagjaira számít, hiszen a visszalépett Vámos József kivételével mindenki ügyvivővé választottak, akikkel együtt szeretne dolgozni.

Kijelentette, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének megújítása már hétfőn elkezdődött, most azt vizsgálják, hogyan lehetne a lehető legminimálisabbra faragni a pártközpont működését, miközben megerősítik a helyi szervezeteket.

Elmondta, hogy az új üt már a héten ülésezik, július végéig minden egyes párttaghoz eljuttatják a küldöttgyűlés politikai összefoglalóját, augusztusban és szeptemberben szeretné végigjárni az országot, hogy találkozhasson a szabad demokratákkal. Eközben felállítják a programjában szereplő hét szakpolitikai kabinetet, amelyek közös munkájából elkészül egy választási programtervezet, melyet októberben a rendes küldöttgyűlés elé terjesztenek majd. Közölte, hogy ezzel a programmal vágnak neki a választásoknak, és reméli, hogy annak hatására a párttól elfordult szavazók újra "visszatalálnak" hozzájuk.

Kijelentette, hogy az SZDSZ a jövőben mérsékelt, demokratikus és nemzeti értékekre is nyitott ellenzéki párt kíván lenni, amely nem kívánja támogatni a Bajnai-kormányt, mint testületet. Hozzátette, hogy a konkrét válságkezelő intézkedések támogatását viszont megfontolják, annak alapján, hogy azok valóban szolgálják-e a válságkezelést, összeegyeztethetőek-e a szabadelvű eszmerendszerrel, és hogy megkapnak-e legalább egy minimális társadalmi támogatottságot.

Arra a felvetésre, hogy elődei is gyakorlatilag ugyanilyen kijelentéseket tettek, azt mondta, mégsem sikerült markáns ellenzéki politikát folytatniuk, ehelyett olyasmi alakult ki, amit ő "álkoalíciónak" tart. Arra, hogy mi lesz a különbség, azt mondta, hogy azt majd tetteik eldöntik.

Azokra a politológusi véleményekre, amelyek szerint a tisztújítás csak tovább növeli a belharcokat, úgy reagált, hogy tiszteli ezek megfogalmazóit, de nem ért egyet a véleményükkel. Kijelentette, hogy a tisztújítással megszüntették a Budapest-vidék törésvonalat, a nemzeti értékekre és a vidék problémáira nyitott liberális pedig politikával meg fogják teremteni a párt 95 százalékának egységét.

Retkes Attila egy zenei kiadót is vezet. Ennek kapcsán közölte, hogy főállású pártelnök akar lenni, ezért lemond a kiadó ügyvezetői posztjáról.

Az új pártelnök vasárnap bocsánatot kért a választóktól. Az MTI-nek erről azt mondta, hogy most már arról szeretne beszélni, hogy az általa említett négy területen hogyan lehessen változtatni. Kijelentette, azt szeretné, hogy a korrupció árnyéka se vetülhessen az SZDSZ-re, a magyarság kérdései iránt elkötelezettek legyenek, ne hagyják magára a vidéket, és kellő szerénységgel politizáljanak.
Forrás: MTI