A pápa könyörületre intette a világ leggazdagabb országait

XVI. Benedek pápa szombaton felszólította a világ legiparosodottabb államait tömörítő G8-csoport vezetőit, akik a jövő héten Olaszországban tartják szokásos éves csúcstalálkozójukat: fogalmazzák újra a globális pénzügyi szabályokat és ne feledkezzenek meg a világ szegényebb régióiról sem.

XVI. Benedek a csúcs házigazdájának, Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek írt levelet, amelyet a Vatikán szombaton nyilvánosságra hozott. A katolikus egyházfő szerint a pénzügyi válság miatt fennáll a kockázata, hogy törlik, vagy drasztikusan csökkentik a különböző segélyprogramokat, főként az Afrikának szólókat: márpedig ezzel még több ember süllyedne szegénységbe világszerte.

"Felkérem a G8-tagállamokat, hogy tartsák fenn, illetve növeljék a fejlesztési segélyeket... hiszen ez az egyik legfőbb megoldás a válságból való kilábalásra" - írta a pápa. Egyben kérte a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálását, hogy ezzel is biztosítsák a gazdasági fejlesztéshez és a munkahelyteremtéshez szükséges hitelek folyósítását.
Forrás: MTI