Földrengés a G8 csúcs előtt

Földrengést észleltek L'Aquilában, a háromszáz emberéletet követelő áprilisi földmozgás epicentrumában péntek délután, néhány nappal a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország csúcstalálkozója előtt.

A földrengés a Richter-skála szerint 4,1-es erősségű volt - közölte a polgári védelem. Az április 6-i földrengésnek 299 halottja volt és mintegy 70 ezren maradtak fedél nélkül. A pénteki utórengésben nem sérült meg senki, és feltehetően károk sem keletkeztek, de L'Aquila lakói körében nagy riadalmat keltett, sokan kiszaladtak az utcára. Olasz médiajelentések szerint a pénteki kormányülésen Silvio Berlusconi kormányfő nem titkolta a földmozgás miatti aggodalmát.

A földrengés epicentruma egy kilométerre volt attól a laktanyától, ahol a tervek szerint a G8 csúcstalálkozóját tartják július 8. és 10. között - írta a Corriere della Sera, amely szerint az újabb rengés következtében megremegett a vasbeton építmény és bekapcsoltak a környékben parkoló gépkocsik riasztói.

Az április 6. óta elvégzett mérések szerint a kaszárnya épületszerkezete képes valamennyi olyan erejű földrengésnek ellenállni, amelyek eddig L'Aquilában történtek - közölte a polgári védelem szeizmológiai osztályának vezetője, Mauro Dolce.

Vállaltuk a felelősséget, hogy "lakhatónak" minősítjük a laktanyát, valamint a szállodákat, ahol az újságíróknak nyújtanak fedelet - tette hozzá.

Április 6. óta számos utórengés történt az Abruzzókban, néhánynak az erőssége elérte az 5-ös fokozatot.

A G8-csúcsot eredetileg a szardíniai La Maddalena szigetén tartották volna, de az olasz kormány úgy döntött, hogy áthelyezik L'Aquilába, hogy az állam- és kormányfők - Silvio Berlusconi szavai szerint - "közelről láthassák a földrengés által a térségben okozott sebeket".
Forrás: MTI