Gusztos nem lesz az SZDSZ elnöke

Nem vállalja az SZDSZ elnökjelöltségét Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes. A politikus ezt szerdai blogbejegyzésében közölte.

"Nem vállalhatom, nem vállalom az elnökjelöltséget az SZDSZ július 12-i küldöttgyűlésén" - írta a politikus. Gusztos Péter ezt azzal indokolta, hogy a múlt héten kiderült: az általa korábban megfogalmazott politikai, személyi, szervezeti feltételek teljesülésére "nyilvánvalóan nincs esély".

Gusztos Péter múlt csütörtökön, ugyancsak a blogjában jelentette be, hogy "szigorú feltételek maradéktalan teljesülése esetén" vállalná az SZDSZ elnöki tisztségét. Akkor arról írt, hogy a pártnak teljes politikai, személyi és szervezeti megújulásra van szüksége.

"Minden körülményt mérlegelve, komoly megfontolás után arra a döntésre jutottam továbbá, hogy a tisztújításon más tisztségért sem indulok, jelen helyzetben az újonnan megválasztott ügyvivői testületnek sem szeretnék tagja lenni" - olvasható a blogban.
A frakcióvezető-helyettest a június 7-ei európai parlamenti választás óta eltelt időszak arról győzte meg, hogy az SZDSZ olyan párt, amely képtelen politikai hibáival szembenézni, rossz beidegződésein változtatni, megújulni. Szerinte az SZDSZ-ben már nincs meg az a közösségi ambíció, hogy a magyar liberalizmus önálló képviseletére vállalkozzon.

"Sem hajlam, sem elégséges szándék és képesség nem látszik arra, hogy helyzetünkkel, kudarcunk okaival tisztességesen szembenézzünk" - fogalmazott, hozzátéve: egyértelmű politikai irányvonal kialakítására nem mutatkozik esély. Gusztos Péter szerint a párt a szétesés jeleit mutatja.

Az önpusztító belső szekértáborharcok megszüntetése minimális feltétele lett volna a kilábalásnak, ehhez képest "a tisztújítás menete a kisgazda bohózatokat idézi" - írta blogjában Gusztos Péter. Hozzátette: az SZDSZ hajója süllyed, de a hajót irányítók és a legénység nem azon dolgozik, hogy megtalálja a léket és megjavítsa a hajót, hanem összevesztek a két utolsó szardíniakonzerven. Mint írta: ebben ő nem vesz részt.
Forrás: MTI