A Szuper kapus már bánja

NHL-es szerződésről suttognak Szuper Leventével kapcsolatban. Klasszis hokikapusunk azonban inkább új német klubjáról beszél, és nem érti, hogy miért nem tudnak örülni az emberek. A HírExtra most tisztázza a félreértéseket!

„Egy család vagyunk” – hirdeti a Hannover Scorpions hokicsapatának internetes oldala. Ehhez a családhoz csatlakozott a minap Szuper Levente is, a magyar válogatott első számú kapusa az Európa egyik legerősebb bajnokságában, a német ligában (DEL) legutóbb elődöntőig jutó klubhoz igazolt. Ráadásul a jó hírekből soha nem elég alapon említsük meg azt is, hogy bármelyik NHL-csapat bejelentkezhet még július 15-ig Leventéért, akkor megköszönve a németek bizalmát továbbállhat a magyar hálóőr. Szuper azonban nem tekinget a Tengerentúlra, egyelőre csak örül a német lehetőségnek. A tavasszal a magyar csapattal az A csoportos világbajnokságot is megjárt hokikapus ennek megfelelően vidáman nyilatkozott a HírExtrának.

A magyar és az osztrák bajnokság, valamint egy A csoportos vébé után Európa egyik legerősebb bajnokságában mutathatja meg magát. Azonban nem ön az egyetlen új kapus a Hannovernél, a klub most igazolta le a 22 éves, óriási tehetségnek tartott német Youri Ziffzert. A kapuban azonban egyszerre csak egyvalaki állhat…

(Nevet.) Ez már csak így van, a hokiban szinte soha, senkinek nincs bérelt helye, mindig meg kell küzdeni a lehetőségért is.

30 évesen, a lehető legjobb kapuskorban nyilván nem másodhegedűsnek igazolt a bivalyerős német ligába!

A fiatal srácról azt hallani, hogy nagyon tehetséges, de a vezetők mindenképpen szerettek volna egy rutinosabb kapust mellé. A klub elöljárói a tárgyalások során éreztették is velem, hogy nem fognak külföldről igazolni egy kapust csak azért, hogy ne kapjon lehetőséget. Ettől függetlenül azonban mindenkinek meg kell harcolnia a helyéért, egészen egyszerű: az véd, akinek jobban megy majd.

Így van ez a tengerentúlon is… Azt is hallani ugyanis, hogy több NHL-es csapat is…

…ezt a kérdést akartam kikerülni. Nem értem, hogy miért, de mindenki erről beszél. Ahelyett, hogy annak örülne mindenki, hogy a német extraligába sikerült elszerződnöm, ami szerintem óriási dolog. Egy kicsit bánom is, hogy megemlítettem a sajtótájékoztatón, hogy van Észak-Amerikából is érdeklődő.

Pedig ez nagy dolog…

Igen, nagyon jó dolog, hogy Amerikából is érdeklődnek utánam, csak egyelőre semmi konkrétum nincs. Amíg pedig ez a helyzet, addig nem is érdemes az egészről érdemben beszélni. Két csapat érdeklődik, ajánlat egyelőre még nincs, pont ezért nem is szívesen beszélek erről. Az ilyen, „ha”-val kezdődő mondatoknak semmi értelme.

Akkor beszéljünk a DEL-ről, azaz a német bajnokságról, ahol tavaly az új csapata második lett az alapszakaszban, majd elődöntőt játszott!


A német bajnokság körítése egészen komoly. szinte minden csapatnak olyan arénája van, mint az NHL-es gárdáknak, csak talán egy fokkal kisebb. Nagyon jól menedzselt az egész liga, tizenhat csapat szerepel, ami nem kevés. Sok a külföldi légiós, és abban is különbözik például az osztrák ligától, hogy nagyobbak a játékoskeretek.

Hát még az NHL-ben, vagy az összorosz szuperligaként egyre csak fejlődő KHL-ben…

Nem szoktam ezeken gondolkodni. Ha meghozok egy döntést, mint most, akkor azt azért hozom meg, mert jó, kompromisszumokat nem igazán szeretek kötni. Ha ez a német ajánlat nem elégítette volna ki minden vágyamat, akkor nem írtam volna alá.

Mikor kezdődik a felkészülés, mikor utazik Hannoverbe?


Mivel a felkészülés augusztusban fog elkezdődni, így ráérek kimenni augusztus legelején, vagy július végén.

Nyilván a hokit sem kíméli a gazdasági válság, mégis, mennyire éri meg manapság jégkorong kapusnak lenni?


Nálam az anyagi kérdések mindig csak másodlagosak, sőt, mondhatni harmadlagosak. A legfontosabb az, hogy egy nívós bajnokságban tudjon az ember játszani, aztán pedig, hogy a megfelelő ligán belül erős csapatba kerüljek be. Csak ezek után következik, hogy az anyagi vonzata milyen ennek az egésznek.

És milyen?

Jó… Sikerült minden téren megállapodni a csapattal, így mindkét fél számára kifejezetten előnyös szerződést tudtunk kötni.

Áruljuk el az olvasóknak, hogy az emlegetett szerződés egy évről szól. Ezek szerint nem is gondolkodik tovább egy évnél?

Semmi értelme nem lenne… Ebben a pénzügyi helyzetben, amiben a profi sport most van, örüljön az ember, hogy van munkája, több évbe belevágni nagyon rizikós.

Ráadásul ezt már a saját bőrén is tapasztalhatta, utolsó külföldi klubja, a Milano Vipers is hirtelen ment csődbe.

Igen. Ki gondolt volna arra, hogy a Vipers egyszer csak megszűnik? Egy plusz egy éves szerződésem volt az olaszokkal, amiből a plusz egy semmit nem ért, az első árulkodó jelek után három napon belül bejelentették, hogy megszűnik a klub. Patinás egyesületről volt szó, ebből is látszik, hogy manapság szinte bármelyik klubnak, bármelyik pillanatban vége lehet.

Azért reméljük, hogy ez nem így lesz.

Igen, ezt csak remélni lehet…