Rossz zenéért nem jár Oscar

Nem adnak ki Oscar-díjat a legjobb dalért jövőre, ha az elismerésre pályázó szerzemények minősége nem üti meg a kívánt színvonalat - derült ki az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) 82. díjkiosztására vonatkozó új szabályzatból.

Mint azt a filmakadémia korábban bejelentette, visszatérnek ahhoz a hatvan évvel korábbi gyakorlathoz, amely a legjobb film kategóriájában tíz produkció jelölését teszi lehetővé.

A BBC online kiadványa hétfőn arról is beszámolt, hogy a filmakadémia kormányzótestülete a filmjelöléseken kívül a zenei vonalon nyúlt bele legjobban a szabályzatba. A döntés szerint ha egy dal a szavazatok alapján nem kap legalább 8,25 pontot a hattól-tízig terjedő skálán, nem jelölhető Oscar-díjra. Ez egyúttal azt jelentheti, hogy esetleg nem is lesz ebben a kategóriában díjátadás.

A részletezésben ugyanakkor az is szerepel, hogy amennyiben egy dal eléri a kívánt színvonalat, a hozzá legközelebbi pontszámúval együtt nevezettnek tekinthető, de - mint eddig - legfeljebb öt Oscar-jelölt lehet.

"Megpróbáljuk emelni a színvonalat" - idézte Bruce Broughton zeneszerzőt, az AMPAS zenei tagozatának vezetőjét a bbc.co.uk honlap. Mint a komponista megjegyezte, míg a múltban feledhetetlen dalok érdemelték ki a díjat, az utóbbi időben sokat beszéltek arról, hogy jelentéktelenek a filmdalok.

A zenei tagozatnak 230 tagja van, akik minden induló szerzeményt pontoznak majd.
Az újdonságok közé tartozik, hogy a tiszteletbeli Oscarokat nem a fő ceremónián adják át, hanem külön rendezvény keretében, így a rétestészta módra nyúló Oscar-díjátadó is rövidül valamicskét.

Sid Ganis, a filmakadémia elnöke szerint a külön ünnepséggel valóban maradéktalanul meg tudják majd adni a tiszteletet a kitüntetetteknek. Az első tiszteletbeli Oscar-díjátadó novemberben lesz.

A szabályzatot egyébként minden évben átnézik a filmakadémia illetékes bizottságai, és változtatásra irányuló észrevételeiket a kormányzótestülethez továbbítják.

A 82. díjátadó ceremóniát 2010. március 7-én vasárnap este tartják. A jelöléseket jövőre február 2-án hozzák nyilvánosságra - szerepel a filmakadémia honlapján megjelent tájékoztatóban.
Forrás: MTI