Csökkenteni a hiányt, de hogy?

Az EU-országok nagy államháztartási hiányainak csökkentésére irányuló stratégiát sürgetett kedden Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök, egy nappal azelőtt, hogy Svédország fél évre átveszi az EU soros elnökségének tisztét Csehországtól.

Majdnem minden EU-tagország túllépi a 3 százalékos, egyezményes EU-beli deficithatárt, és ennek rossz az üzenete: előre jelzi, hogy adóemelések és kiadáscsökkentések fognak következni, mondta a miniszterelnök stockholmi sajtóértekezletén. Azt mondta, hogy az államháztartás helyzete Lettországban, Romániában és Magyarországon "drámai", de a nagy európai gazdaságokban is nagy a hiány.

Ezért, mint mondta, szükséges a "kijárati stratégia" kidolgozása, vagyis ki kell gondolni, hogyan csökkentik a tagállamok a gazdaság- és bankmentő programok miatt mértéktelenül felduzzadt deficiteket.

Kedden közölték például a francia statisztikai hivatalban, hogy a gazdaságösztönző program megkezdése miatt az első negyedévben a francia állam adóssága az előző negyedhez képest 6,5 százalékkal 1,4 billió euróra, a hazai össztermék (GDP) 72,9 százalékára nőtt.
Forrás: MTI