Jogszerű az EMFESZ tulajdonosváltása

Jogszerű az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben történt tulajdonosváltás, miután a Fővárosi Bíróság 2009. június 26-i ítéletében első fokon elutasította a ciprusi Mabofi Holdings Limited kereseti kérelmét.

A Mabofi Holdings a keresetben azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a svájci RosGas AG, az EMFESZ Kft. tulajdonosának cégbírósági bejegyzését. A cég közleménye szerint az eljáró bíróság indoklásában megállapította, hogy a cégbírósági eljárásban a tulajdonszerzéssel kapcsolatos bejegyzési kérelmet, illetve az ahhoz mellékelt iratokat megfelelően terjesztették elő, ezért nincs semmilyen jogi indok arra, hogy a cégbíróság döntését a bíróság felülbírálja.

Megállapította továbbá a bíróság, hogy alaptalan az a felperesi érvelés, amely szerint a tulajdonosváltozás cégbírósági bejegyzésének körülményei bármilyen jogellenességet vethetnének fel, ahogy azt a Mabofi Holdings állította.

Az ítélet indoklásában a bíróság arra külön kitért, hogy a cégbírósági eljárás gyorsasága semmilyen aggályt nem vet fel, éppen ezzel ellenkezőleg, egybevág a jogalkotói szándékkal, és az elmúlt időszak jogszabályi változásaival.
Forrás: MTI