Amikor úszik a pénz – de hol a határ?

Még jó, hogy pikkelyük nincs – újabb és újabb csodadresszeket húznak magukra a világ úszói gyorsaságuk növelése érdekében. A pénz beszél? Határok és a megoldás – a HírExtra utánajárt a nagy dresszdilemmának.

Tizenhét márka több mint kétszáz modelljéből választhat mostantól az átlagos úszó, ha versenysportra adja a fejét – ennyi úszódressz szerepel a Nemzetközi Úszó Szövetség június 22-én közreadott legújabb listáján. A FINA lépésére a káoszba tartó dresszvita miatt volt szükség, kár, hogy a ruhák már-már embertelen fejlesztéséből eredő problémákat ezzel az egyébként kényszerből megejtett lépéssel sem tudják megoldani.

Ember és hal – hol a határ?

Az úszók mindig is a legjobb, leggyorsabb modelleket fogják keresni, a gyártók pedig tudva ezt a legjobb és leggyorsabb modellekkel fognak időről időre előrukkolni. Közben azonban már annyira jól sikerülnek a legújabb felszerelések, hogy a szuperruhák egyre inkább teljesítményfokozónak számítanak. A teljesítmény mesterséges fokozásához érve pedig fel kell tenni a fő kérdést: mit tiltsanak az illetékes szervezetek, és minek adjanak szabad utat, azaz el kell dönteni, hogy egy dressz szabályos vagy szabálytalan. A baj az, hogy nagyjából senkinek sincs fogalma arról, hogy hol kellene meghúzni a határt.

A sportszergyártók hozzáállása nem sokban különbözik a gyógyszer/doppinggyártókétól: minél hamarabb, minél újabb fejlesztéssel előállni, mely lekörözve a piacon fellelhető többi terméket nyújt valami pluszt a fogyasztónak. Mivel az egyre jobb és jobb időeredményekre törekvő versenyúszók számára mindig is a gyorsaság volt a fő szempont, a fent említett plusz a dresszek esetében nem a kényelem, vagy az egyedülálló dizájn, hanem egyszerűen csak a gyorsaság fokozása. Ezt pedig az anyag minőségén kívül csak a ruha áramvonalasságának, illetve egyéb, főleg a vízhez való kapcsolatához köthető tulajdonságainak tökéletesítésével érhetik el. A kérdés az, hogy meddig lehet még fejleszteni a dresszeket, előbb-utóbb ugyanis már irreálisan nagy előny szerezhető a csodamodellek használatával. A másik fontos probléma, hogy az újabb és újabb modellek borsos árát nem biztos, hogy minden sportoló egyformán meg tudja fizetni – ezzel pedig eleve borul az egyenlő feltételek elve, pont, mint a tiltott teljesítményfokozó szerek esetében.



Ússzanak a nudista strandon, meztelenül?

Vissza az alapokhoz?
A FINA érezvén a csodadresszek okozta egyre nagyobb feszültséget azzal az ötlettel állt elő, hogy 2010-től az összes komolyabb versenyen térjenek vissza a régi textil ruhákhoz. A tagszövetségek által a jövőben véleményezendő terv szerint meghatároznák a modellek gyártásához felhasználható anyagokat, a dresszek szabását és a vastagságát is (ez utóbbi 0,8 milliméter lenne).
Mindeközben ha valaki olyan dresszben ért el világ- vagy Európa-csúcsot, mely még nem ment át a teszten, azt a FINA Dubai Chartaként emlegetett szabálya szerint nem lehet hitelesíteni. Szegény Alain Bernard (100 gyors), Frédérick Bousquet (50 méter gyors), Rafael Munoz (50m hát) és Rioszuke Irie (200m hát) így is járt.
– Mindenki tudja, hogy az igazságos az lenne, ha nudista strandon, meztelenül versenyeznének az úszók, de ezt nem lehet. Az egész dilemma nem specifikusan az úszásé, hanem a világ sportjáé – magyarázta meg a helyzetet a HírExtrának Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki ezek szerint az úszósport érdekében bizony szükségesnek tartja az újabb és újabb csodadresszek megjelenését.

A dresszek kiválasztásának elve egyébként eddig nem volt túl bonyolult: a nemzeti úszó szövetségek mindenhol maguk dönthették el, melyik márkát használják, sok esetben borsos szerződések köttetnek egy-egy sportszergyártó és szövetség együttműködése szentesítésekor. Például ha az amerikaiak hivatalos szállítója a Speedo, akkor a tizenháromszoros olimpiai bajnok „pipás” Phelpstől kezdve az utolsó tartalékemberig mindenki ennek a sportszergyártónak a logójával ellátott dresszben feszít a nemzetközi versenyeken az Egyesült Államok úszóválogatottjának tagjai közül. Persze a pekingi olimpia idején még csodafegyvernek tartott Speedo LZR ideje is lejárt már, a konkurens gyártók már régen felülmúlták ezt a modellt.

A még májusban elrendelt vizsgálat június 22-i eredménye szerint a magyar válogatott menői által kipróbált csodamodell, az Arena X-Glide-ja is szabályos viselet, még ha Cseh Laci szerint nem is túl kényelmes. A magyar szövetség kizárólagos szállítója egyébként az olasz Arena, ha valaki más gyártó ruhájában óhajtana úszni, annak számolnia kell a pénzbüntetéssel, melyet a szponzori szerződés megszegéséért joggal számláz ki az itáliai székhelyű cég. Egy friss hír szerint a jövő héten kezdődő római világbajnokságon mind a tizenhat magyar úszó abban úszik, amiben akar, a várható büntetéseket a szövetség fogja magára vállalni.

"Könnyen kiiratkozhatunk a klubból"

– Ennek az a veszélye, hogy könnyen kiiratkozhatunk a klubból – mondta erre Gyárfás, s utalt egy 1992-es esetre, amikor a magyarok a perth-i vébén felrúgták a Speedo-val kötött megállapodást, s utána tíz évig lényegében egy gyártó sem állt szóba velünk. – Ma már olyan pénzek forognak a sportban, részben az említett sportszergyártók jóvoltából, ami miatt elengedhetetlen a folyamatos jelenlétük – tette hozzá az engedékeny szövetség elnöke.

Azaz ha ma nincs pénz valahol, az a sportág bizony halálra van ítélve. Önök például hova küldenék gyermeküket profi sportolónak: egy olyan sportágba, ahol akár milliókat kereshet, vagy egy olyanba, ahol maximum leéghet, mert megoldva a gordiuszi problémát dressz nélkül úszik? Tény, hogy azok a sportágak valamiért nem vegetálnak, ahol csak ruhából kétszáz fajta közül lehet választani.

Czene Attila, egykori úszó kiválóságunk szerint azonban messze nem a legjobb irányba halad a világ úszósportja, s megjegyezte: egy széles körű, szigorú szabályozás kellene a sportágba (lásd fentebb első keretes anyagunkat). ’96-os olimpiai bajnokunk amondó: az úszótársadalom is el fogja fogadni a megkötéseket, nem tehetnek mást.

Azt azonban biztosra vehetjük, hogy a gyártóknak, és néhány szövetségnek lesz még egy-két szavuk a nagy egységesítési törekvésekhez. Gyárfás Tamás szavaival élve: a pénz beszél.

A pénz pedig nem a FINA-nál van…

Végezetül egy kis úszódresszmizéria olasz módra: íme a múlt héten a Mediterrán Játékokon világcsúcsot repesztő Federica Pellegrini nagy futama. Figyeljék csak meg: az olasz leányzó dresszén letakarva a japán Mizuno felirat! Az olasz válogatott egyébként természetesen a hazai Arena márkát használja...