Randalírozók a nagykövetségen

Nagy-Britannia teheráni nagykövetségének nyolc iráni alkalmazottját vették őrizetbe az iráni hatóságok az elnökválasztások utáni zavargásokban való részvétel vádjával - közölte vasárnap a Farsz iráni hírügynökség.

A Farsz a forrás megjelölése nélkül jelentette, hogy őrizetbe vették a követségi dolgozókat, akiknek az iráni közlés szerint "jelentős szerepük volt" a közelmúltbeli eseményekben. "Ez a csoport tevékeny szerepet vállalt a közelmúltbeli zavargások szításában" - olvasható a tudósításban. A teheráni angol nyelvű Press tévé hasonló tartalmú hírt közölt iráni forrásokra hivatkozva.

Erre reagálva a brit külügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy "az elmúlt néhány napban London számos, néha zavaros jelentés kapott brit vagy más, brit kapcsolatokkal rendelkező személyek letartóztatásáról, és továbbra is felveti ezeket az iráni hatóságoknál".

Gordon Brown brit miniszterelnök kedden jelentette be, hogy Nagy-Britannia kiutasít két iráni diplomatát, miután Teherán előzőleg ugyanezt tette két brit diplomatával. Az iráni külügyminisztérium közölte, hogy Teherán fontolóra veszi a Nagy-Britanniával fenntartott kapcsolatok alacsonyabb szintre süllyesztését, a hírszerzést felügyelő iráni miniszter pedig azt állította, hogy egyes, brit útlevelekkel rendelkező személyek részt vettek a választás utáni erőszakcselekményekben Iránban.

Forrás: MTI