Vaddisznóinvázió? Újabb vadállat Budapesten!

Vaddisznót fogtak be a rendőrök szombat hajnalban Budapesten a Margitszigeten - tájékoztatta a BRFK ügyeletese az MTI-t. A jól kifejlett állat vélhetően a Duna magas vízállása miatt sodródhatott a városba - mondta Papp Judit.

Hozzátette: a rendőrség valamelyik állatkertbe szállítja majd el az állatot.

Május végén a vízi rendészet a tűzoltóság segítségével a Petőfi híd budai hídfőjénél mentett ki a Dunából egy vaddisznót. A feltételezések szerint akkor az állat a Citadelláról jöhetett le élelem után kutatva a városban.

A korábbi eset után Rózsa Róbert, a Pest Megyei Vadásztársaság elnöke az MTI-nek elmondta: a jövőben gyakrabban kell számítani vadak - őzek, szarvasok, vaddisznók - városi megjelenésére, mert a különböző építkezések miatt élőhelyük egyre szűkül. Hozzátette: vannak olyan állatfajok - ilyen a vaddisznó, a nyest, a róka vagy a dolmányos varjú -, amelyek tudnak alkalmazkodni a változó életkörülményekhez, így a városokban is megtalálják a számukra szükséges élelmet és ivóvizet.

Az akkori eset kapcsán a vadásztársaság elnöke úgy vélekedett, a vaddisznó át tudott volna úszni a Dunán. Példaként említette, hogy Esztergomnál és Gemencen ismertté váltak olyan esetek, amikor vaddisznók átúsztak a Dunán.
Forrás: MTI