Az USA kiborítja a bilit?

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége útján csütörtökön arra kérte a kínai hatóságokat, hogy engedjék szabadon az előző nap vád alá helyezett ellenzéki aktivistát.

Liu Hsziao-po az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakját, írót, egyetemi tanárt még decemberben vették őrizetbe, mert aláírta a Charta 2008 című kiáltványt, amely a kínai többpárti demokrácia megteremtése érdekében reformok bevezetését követelte. Azóta ismeretlen helyen tartják fogva. A hatóságok mindeddig nem indokolták meg őrizetbe vételét. Szerdán az Új Kína hírügynökségen keresztül azonban hivatalosan közölték: Liut a szocialista államrend megdöntésére irányuló felforgató tevékenység elkövetésével vádolják.

A rendőrségi közlemény szerint az ellenzéki aktivista az elmúlt években "megalapozatlan híreket terjesztett és gyalázta a kormányt". Az Új Kína úgy tudja, hogy az előzetes rendőrségi vizsgálat során Liu elismerte bűnösségét az ellene felhozott vádpontokban.

A pekingi amerikai nagykövetség szóvivője közölte, hogy a washingtoni kormányzatot nagyon aggasztja Liu ügye, és az ellenzéki szabadon engedését kéri.
Forrás: MTI