Rohamosan olvadó gleccserek

Tizenkét százalékkal csökkent a svájci jégmezők területe az utóbbi egy évtized során, a rekordsebességű olvadás oka pedig a hőmérséklet emelkedése és az egyre csökkenő mennyiségű havazás - derült ki a zürichi Szövetségi Műszaki Egyetem (ETH) tanulmányából.

"Az utóbbi volt a legrosszabb évtizedünk az elmúlt 150 év során. Rengeteg vizet veszítettünk" -mondta Daniel Farinotti, az ETH tanársegéde. "A tendencia kétségtelenül az, hogy ma a gleccserek gyorsabban olvadnak. Az 1980-as évek vége óta egyre többet és többet veszítenek a tömegükből, és mindez egyre gyorsabban történik" -tette hozzá.

Korai lenne még megjósolni, hogy miként fog alakulni 2009-ben a gleccserek sorsa, melyek nem csupán a vízerőművek elsődleges "üzemanyagforrásául" szolgálnak az országban, hanem fontos turistacsalogatók is, hiszen naponta körülbelül 6 ezer látogató keresi fel a Jungfraujoch elnevezésű gleccsert.

"Idén a nyár lesz a döntő. Sokat havazott a 2008-2009-es télen, ám a tavasz nagyon meleg volt, szóval kétlem, hogy az idei év kedvező lesz a gleccserek számára" - mondta Farinotti. A svájci jégmezők az elmúlt tíz évben kilenc köbkilométert veszítettek térfogatukból. Az utóbbi 150 évben a 2003-as esztendő volt a legmelegebb, ezáltal pedig a legdrámaibb időszak, mikor 3,5 százalékos volt az olvadás.

A kutatók véleménye szerint, 2050-re a svájci Alpokban a téli hőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal, a nyári pedig 2,7 Celsius-fokkal fog emelkedni.
Forrás: MTI