Nahát! Dávid Ibolya nem Orbán kezét kérte meg

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint nem Orbán Viktor kezét kérte meg, hanem az MDF nyújtott kezet a Fidesz felé a szélsőségesek elleni összefogás érdekében - írta hétfői közleményében a pártelnök.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton, a párt országos gyűlése után mondta azt: a Fidesz és az MDF együttműködése elengedhetetlen abban, hogy a következő időszakban a szélsőjobb további erősödését meg tudják akadályozni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn az MDF elnökének felvetésére azt mondta: "sose voltam még ilyen helyzetben, mindig én kértem meg a hölgyek kezét; még olyan nem volt, aki rám akarta volna magát erőltetni. Ez egy új helyzet. Szoknom kell."

Minderre Dávid Ibolya hétfői közleményében Orbán Viktornak válaszul azt írta: "valamit nagyon félreértett, hiszen én politikus és egyébként foglalt is vagyok, továbbá a viccek terén igényes. Nem az Ön kezét kértem meg, hanem az MDF nyújtott kezet a Fidesz felé a szélsőségesek elleni összefogás érdekében".

Dávid Ibolya a közleményben leírja: azt javasolják, hogy az MDF és a Fidesz hozzanak létre egy olyan, rendszeresen egyeztető munkacsoportot, amelyben a Fidesz és az MDF által delegált szakértők, szociálpolitikusok a szélsőséges erők térnyerésének visszaszorításáért, a szükséges, adekvát válaszok közös megtalálásáért dolgoznak.

Mint írta, nem ért egyet azzal az indoklással, mely szerint az adótörvények megszavazása miatt nem hajlandó a Fidesz a "kinyújtott kezüket" elfogadni. Már csak azért sem, mert társadalmi hatásait nézve súlyos különbség van aközött, hogy a Fidesz 2002-ben az MSZP-vel és az SZDSZ-el karöltve szavazta meg a 100 napos programot, és szavazott meg költségvetési módosításokat, valamint aközött, hogy az MDF ötéves kemény munka után elérte az örökösödési illeték eltörlését - teszik hozzá.

"Felelős, konzervatív, a hazáját szerető politikusként aggódom a szélsőjobboldal előretörése miatt" - fogalmaz. A választ pedig Magyarországnak a mérsékelt, európai jobboldali erők jelentik, a konzervatív MDF és a néppárti Fidesz - teszi hozzá.

A közleményben úgy fogalmaznak: a Magyar Demokrata Fórum már egyértelművé tette, hogy a mérsékelt, konzervatív utat választja. Dávid Ibolya szerint a Fidesz válaszút elé érkezett: "elzárkózásával a Néppárt által is elutasított szélsőjobboldal felé, vagy az MDF felé fordul".
Forrás: MTI