Illemhelyek a játszótereken?

A gyermekek egészséges fejlődése és testi egészsége szempontjából kívánatos lenne, hogy valamennyi, de legalább kerületenként egy játszótér közelében legyen mellékhelyiség - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A helyzet rendezésére Szabó Máté kezdeményezte, hogy az érintett önkormányzatok fontolják meg, mit tudnak tenni, kérte továbbá az önkormányzati minisztérium támogatását, illetve a fővárosi önkormányzat együttműködését is - tájékoztatta az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-t.

Szabó Máté állampolgári bejelentés alapján indított vizsgálatot. A budapesti nő tapasztalata szerint a fővárosban nincsenek gyermekek számára használható illemhelyek, s ezeket különösen a játszóterek környékén hiányolta.

Az ombudsman jelentésében rámutatott arra, hogy a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének biztosítása, egészségvédelmük alkotmányos jogának garantálása tetteket követel az állami, önkormányzati szervektől.

Álláspontja szerint a gyermek testi és lelki fejlődésében, egészségében zavart okozhat, ha játék közben azért nem képes az elvárt módon "elvégezni a dolgát", mert ehhez nincsenek meg a szükséges feltételek. Az országgyűlési biztos ezért tájékoztatást kért az országos tiszti főorvostól, az érintett minisztériumoktól, valamint a játszóterek fenntartóitól, a budapesti kerületek önkormányzataitól.

A tiszti főorvos Szabó Máténak írt válaszában kifejtette: fontosnak tartja minél több köztéri WC, kézmosó, ivókút kialakítását mind a gyermekek, mind a felnőttek számára, ugyanakkor problémát jelent, hogy a közösségi terek önkormányzatok kezelésében vannak, tehát az anyagi fedezetről is nekik kellene gondoskodniuk. Kötelező jogszabályi rendelkezés és anyagi források hiányában azonban ez nem történik meg.

Az önkormányzati miniszter a hatáskörének hiányát állapította meg, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint pedig a jogszabályok adottak, a problémát azok végrehajtása okozza. A megkeresett kerületi önkormányzatok az ombudsman tájékoztatása szerint azzal érveltek, hogy a jogszabály nem tartalmaz kötelező jellegű előírást.

Szabó Máté megállapította, hogy a jogszabályi előírások kötelezőek, azonban mivel e jellegük a jogalkalmazók számára nem egyértelmű, felhívta a miniszter figyelmét a módosítás lehetőségére.
Forrás: MTI