Előjáték egy tüntetésre

A szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) immáron kilencedik alkalommal tiltakozott Trianoni feldarabolás ellen, s ennek ürügyén kihalt nagykövetségeket zaklatott. Helyszíni röpriport.

Vagy ezren gyűltek össze - a korábbi pár százakkal ellentétben - a HVIM 9-ik trianoni megemlékezésére, amelyet minden évben június 6-án tartanak meg. Ezúttal viszont a rendőrség közlekedési okokra hivatkozva betiltotta az EP választást közvetlen megelőző rendezvényt, így került át a szombati napra, vagyis 14-ére. A terv alapvetően egyszerű: az ilyenkor szokásos buzdító és uszító beszédek és versek után ellátogatnak mindhárom Trianonal kapcsolatos nagykövetséghez, és ott is jól megmondják a magukét.


Fotók: Fejér Bálint

Az indulást megelőző beszédek legösszeszedettebbje egyértelműen Szegedi Csanád Jobbik alelnökéjé volt, pedig szerepelt Budaházi György is - ki egyébként betyárszerkóban lógott be a rendezvényre -, és persze Toroczkai László elnökúr sem maradt ki. A román, a szlovák és szerb nagykövetségek előtti beszéd csak azért volt nevetséges, mert a három nagykövetség épülete olyan szinten kongott az ürességtől, mint egy Média Markt első üzletnyitás után két órával - gyakorlatilag az álló falakhoz beszéltek, illetve olvasták fel az általuk összeállított tizenkét pontot.



Pár érdekes mondat is elhangzott, például a HVIM felföldi vezetője azt találta mondani, hogy „a magyarság egy és oszthatatlan”. Nyilvánvalóan nem járt sokat itthon, hisz a magyar politikai jobb- és baloldalnál megosztottabb dolog kevés van. De nem is az értelmes beszéd miatt gyűltek össze, hanem hogy a szélsőségesebb Joobboldal kiélje magát, s majd így ne zavarja a mérsékeltebb Civil Összefogás Fórum vasárnapi rendezvényét. Hisz egy tábor, csak más napokon tűnik fel a zászló.
Forrás: MTI