A magyar fajták reneszánsza

A hagyományos magyar fajtákból - mint az olaszrizling, a kéknyelű, a furmint, a hárslevelű - készült fehérborok kapták a legtöbb díjat a X. Pannon Bormustrán, amelyet azért is tart figyelemreméltónak a szakma, mert a zsűri fele külföldi borszakértőkből állt.

A fehérborok közül a Tornai Pincészet Juhfarkja lett a legszebb fehérbor, amelyet szinte minden borszakértő az egekbe emelt, de a 2007-es Top Selection válogatásukat is dicsérték. A Nyakas pince eredményei is kiemelkedőek voltak - olvasható a Művelt Alkoholista című honlapon.

A hazai szőlőterület 0,6 százalékát adó somlói borvidék a díjnyertes fehérborok 20 százalékát mondhatja magáénak. A Tornai Pincészet borai már négy egymást követő évben kaptak csúcsbor minősítést.

A Varga Pincészet egy hungaricum fajtával, a Badacsonyi kéknyelvűvel nyert. "A Kéknyelűt szívügyünknek tartjuk - nyilatkozta az MTI-hez eljuttatott közleményében Varga Bálint, a palackos borok piacán vezető Varga Pincészet értékesítési vezetője - az országban egyedül a badacsonyi borvidéken telepíthető szőlőfajtát több mint 20 hektáron termesztik, ez a világ kéknyelvű területének a felét teszi ki.

A világ borpiacán egyre fontosabb - a fajtajelleg mellett - a terroir, azaz a területileg autentikus jellemzők hangsúlyozása és a nedűben való érvényesítése is.

A vörösborok közül kiválóan szerepelt a Sauska Villányi Cuvée 7, amely a kategória győztes és az összetett Champion címet is megkapta.

A Tokaji Kereskedőház ötputtyonyos aszúja különösen tetszett a "sherryn edzett szájú" külföldi zsűritagoknak.Lőrincz György Merengő Bikavére nem először aratott zajos sikert. Gróf Buttler bikavérjei is bekerültek a legjobb ötbe.

A legjobb első nevező a csopaki Söptei Pince lett. A legjobb válogatás cím büszke tulajdonosa a Bujdosó Pincészet.

A pezsgők közül a legfinomabbnak Szigetiék Muscat Ottonelje bizonyult.A Pannon Bormustrát a legfontosabb hazai borversenynek tartják a szakemberek, amelyet az ország egyik legszebb vidékén, a Pannonhalmi Apátságban rendeznek meg.
Forrás: MTI