Bajnai és Demszky hétfőn bejelenti

Újabb lépések várhatók a távfűtés versenyhátrányának további csökkentésére - tudta meg az MTI közigazgatási forrásokból. Tájékoztatásuk szerint Bajnai Gordon kormányfő és Demszky Gábor főpolgármester hétfőn fogja bejelenteni az újabb intézkedéseket.

Az újabb lépések között szerepel például az is, hogy kormányzati intézkedéssel átalakítják a keresztfinanszírozási rendszert. A jelenlegi elosztási díjat 20-100 köbméteres fogyasztóknál fenntartanák, csakúgy, mint a szabadpiacon vásárló fogyasztók rendszerhasználati díját. Mintegy 4 százalékos versenyhátrány csökkentést remélnek attól a lépéstől, hogy az 500 köbméter felett fogyasztók rendszerhasználati díját csökkentenék.

A távfűtés áfájának 18 százalékra csökkentésével júliustól a távfűtés versenyhátránya már 7 százalékkal csökken gázfűtéshez képest.

Az MTI információi szerint Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vezetésével megtartott szerdai egyeztetésen a főváros szorgalmazta azt is, hogy a távhőt is előállító erőművek által a villamos energia termelésben a gázár-csökkenés miatt elért megtakarítással tovább csökkentsék a távfűtés árát.

A kormányfő és a főpolgármester várhatóan intézkedéseket jelent majd be a fogyasztói támogatás visszafogása érdekében, és arról is, hogy milyen módon kívánják ösztönözni a fogyasztókat abban, hogy ne váljanak le a távfűtésről.

Demszky Gábor főpolgármester május elején azt mondta, hogy a fővárosban mintegy tízezer háztartás tervezi elhagyni a Főtáv rendszerét, ami - ha folytatódik ez a tendencia - katasztrofális következményekkel járhat. Közölte akkor azt is, hogy a főváros azonnali beavatkozást vár a kormánytól.
Forrás: MTI