Kiborul a bili az ingatlandó végett?

Az MSZP-frakció csak egy elemét tudja támogatni az SZDSZ ingatlanadóra vonatkozó javaslatainak - derült ki az MTI által megkérdezett szocialista politikusok szavaiból kedden.

Az MSZP-s politikusok azért nem adták a nevüket a véleményükhöz, mert a két párt szakértői hivatalosan még nem zárták le az egyeztetéseket.

A vagyonadóról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője többpontos javaslatcsomagot ismertetett.

A liberálisok azt szorgalmazzák, hogy a vagyonadó legyen egységes, azaz terjesszék ki minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is.

Az SZDSZ azt is javasolja, hogy a vagyonadó a magánszemélyeknél legyen leírható a személyi jövedelemadóból, a vállalkozásoknál pedig a helyi iparűzési adóból; az egyenként 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékét pedig valamilyen módon adják össze.

A liberálisok továbbra is szorgalmazzák, hogy a vagyonadóból származó bevételek az önkormányzatokhoz kerüljenek, és az adó sávosan működjön.A szocialista frakció nem támogatja az SZDSZ-javaslatokat - mondták a képviselőcsoport tagjai az MTI-nek. Hozzátették: a liberális elgondolások több elemét - ilyen az adó sávos kivetése - már korábban megvitatta és elvetette a frakció; álláspontján változtatni nem akar.

Az SZDSZ javaslatai hatalmas, most vállalhatatlan átalakítást jelentenének az önkormányzatoknak: a liberális tervek érintik az iparűzési adót és a vállalkozási ingatlanokra vonatkozó helyi adót - közölték az MSZP-frakció tagjai, akik nem támogatják e módosítások beépítését a vagyonadó-törvénybe.

Az MSZP azért nem tudja elfogadni, hogy a vagyonadót le lehessen írni az szja-ból, mert ez a megoldás szerintük a magas jövedelműeknek kedvezne, és hátrányosan érintené az alacsony jövedelműeket, mert utóbbiak nem tudnák leírni adójukból ezt a tételt.
A szocialisták az SZDSZ javaslataiból csak a 30 millió forint alatti, egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok értékének összevonását tartják támogathatónak.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az adótörvények vitájában azt mondta: a vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagy értékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki; a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó.

Hangsúlyozta: a kormány most nem tervez változást az iparűzési adózásban, amelynek beszedését az adóhatóság átveszi a helyi önkormányzatoktól.
Forrás: MTI