Érvénytelen, eredménytelen népszavazás

Érvénytelen és eredménytelen lett a vasárnapi népszavazás Gávavencsellő két külterületi településrészén, Paszabcsúcson és Szabadságtelepen - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője az MTI-t.

A két településrész választásra jogosult lakosai arról voksoltak, hogy Paszabcsúcsot és Szabadságtelepet Nyírtelekhez csatolják-e.

A 106 választásra jogosult lakos közül ötvenen járultak az urnák elé, közülük 42-en szavaztak igennel, 8-an pedig nemmel - mondta Bartovics Norbert, Gávavencsellő jegyzője, hozzátéve, a népszavazás így és érvénytelen és eredménytelen, ezért Paszabcsúcs és Szabadságtelep továbbra is Gávavencsellő része marad.

A Nyíregyháza-Tokaj közötti 38-as főút mentén fekvő, összesen 152 lakosú településrészek közelebb esnek Nyírtelekhez, mint Gávavencsellőhöz; ennek megfelelően az ott élők a közszolgáltatásokat, így például az óvodai, iskolai és orvosi ellátást Nyírteleken veszik igénybe, míg önkormányzati ügyeiket a távolabbi gávavencsellői polgármesteri hivatalban intézik.

A paszabcsúcsiak és a szabadságtelepiek két évvel ezelőtt már kezdeményezték a leválást: az akkori népszavazás ugyan érvényes volt, de a településváltás nem kapott többségi támogatást.
Forrás: MTI