Józsi Barát, Maunika és a többi

Mi lenne velünk nélkülük? Kinek mondhatnánk el kisebb-nagyobb problémáinkat ha nem ezeknek a megértő, segítőkész, minden problémában otthon levő talk show guruknak?

Először egy kis talk show történelem

Amerikában hihetetlen népszerűek ezek a műsorok immár több mint 60 éve. Az első ilyen jellegű az 1942-es Meet Unusual People volt, de az igazi talk show 1952-ben jelent meg, ez pedig a mai napig sikeres The Today Show. Itt tűntek fel először a show védjegyeinek számító elemek: műsorvezető a fotelben, kezében bögre, közben élő zenekar húzza, és a hasonlók.

Az évek során sok változáson mentek keresztül a beszélgetős műsorok, a televíziózás tömegessé válásával pedig új fajtái is megjelentek. A hatalmas népszerűségnek köszönhetően a műsorvezetők fizetése csillagászati, néhányuk Amerika leggazdagabb emberei közé soroható, mint amilyen például Oprah Winfrey. Vele pedig el is jutottunk a lelkizős-kibeszélős, a végén mindig tanulságos műsorokhoz, amit a magyar csak úgy ismer: Maunika só

A borzalom elkezdődik


Az első ilyen stílusú a The Phil Donahue Show volt Amerikában, 1968-ban. Nem volt elég a népnek Vietnám, megjelent az első ”kibeszélő-show” is. Olyan kényesnek számító kérdéseket feszegetett, mint a családon belüli erőszak, drogok, vagy a kisebbségek helyzete. Kezdetben nem is volt vele különösebben baj, hanem inkább Jerry Springerrel és társaival kezdődtek a gondok.

Donahue után minden csatorna sorra megcsinálta a saját show-ját. A siker szinte garantált volt, egy ilyen műsor pedig nem került túl sokba, úgyhogy sokan belevágtak. Állandó kísérletezések folytak a nézőszám növelése érdekében, úgyhogy meglehetősen sokszínű lett a kínálat. 1986-ban jelent meg a legismertebb és a legnépszerűbb, a The Oprah Winfrey Show, ami simán lesöpörte a pályáról Donahue-t. Ez leginkább a látványos érzelmekre épített, és épít egészen 2011-ig, ugyanis addig fogják folytatni.

Nem csak most, hanem kezdetben is forgatókönyv alapján feszültek egymásnak az ellentétek, csak a korai változatokban a minél reálisabb műsor volt a nyerő, egy társadalmi probléma hiteles előadása.

Ez kezdetben működött, de az évek múlásával emelkedett a nézők ingerküszöbe, és simán elkapcsoltak például egy drogos sztoriról. Jerry Springer ezt hamar észrevette, így Amerika végigizgulhatott számtalan nem túl egyszerű verekedést a Jerry Springer Show-ban: feketék fehérek ellen, két törpe harcát és ki tudja még mit.

A lényeg az lett, hogy bunyó legyen, hogy sokkoljon, vagy éppen elkápráztasson. 1991-ben került először adásba Springer botrányműsora, és 2010-re tervezik az utolsó adást. Megjelentek továbbá a csodákról, elképesztő eseményekről, testi hibával, különleges betegséggel születettekről szóló show műsorok, és ezekkel eljutottunk a jelen Amerikájáig.

A hazai felhozatal

A hagyományos értelemben vett talk show-k a 80-as években jelentek meg nálunk Vitray és Friderikusz műsoraival. Az újfajta kibeszélő-show első példánya pedig a Mónika Show volt 2001-ben. Ezt rövid időn belül követte a konkurens csatorna Claudia- és Jakupcsek-show-ja. 

Az emberek érdeklődően, de elég kritikusan fogadták az új jövevényeket, ennek eredményeként az utóbbi kettő nem sokáig bírta a harcot, és abbahagyták őket. A kritikusok ugyan dícsérték Jakupcsek Gabriella műsorát, de a nézők szava a döntő. A Mónika show, vagy a később megjelenő Balázs show sokkal egyszerűbb hangvételűek nála, viszont szaftosabb magánéleti témákkal foglalkoznak, ezáltal több nézőt is vonzottak. Jakupcsek így írta le műsorát: "Közügyekről szólt gondolkodó embereknek". Gyorsan el is tűnt.

A hazaiak külsőre és belsőre is megegyeznek amerikai elődjeikkel. Néha ugyan kisebb-nagyobb változtatásokkal, de lényegében ugyanazok, népszerűségük pedig egyre nőtt, főleg a Mónikáé. Egy 2004-es felmérés szerint, amit a Szonda Ipsos végzett el, a lakosság majdnem fele nézte akkor a műsort hetente legalább egyszer.

A felmérés szerint leginkább vidéki nők nézik rendszeresen. A nem sokkal később megjelent Balázs show annyit kanyarított a történeten, hogy ”szembesítette” egymással a szereplőket. Pár év után ugyan levették a műsorról, Mónika szekere viszont tovább robog. Pedig már elég egysíkú. Sebestyén Balázs műsora legalább néha vicces volt.

De úgy tűnik az RTL Klub tehát egyelőre még be van biztosítva, a TV 2 viszont sosem tudott hosszantartóan sikeres talk show-val szolgálni. Ezt az űrt szeretné betölteni a Joshi Bharat. Azzal próbálják eladni hogy az indiai sorselemző és pszichológus aztán tényleg ért az emberekhez és a problémák megoldásához, hozzá érdemes fordulni ha gondunk van.

A koncepció itt is nagyjábol ugyanaz mint amit megszokhattunk, ez is forgatókönyv szerint megy, a témák a már általánosnak számítóak, a tanulságot pedig nem kerülhetjük el a műsor végén.

Lassan változtatni kell. Ugyan egyre több a bunyó, ezzel beértük Jerry Springert, de valószínüleg nem sokára megjelennek nálunk is a testi hibákkal rendelkezőkről, mentalistákról, szellemidézőkről és egyéb izgalmakról szóló műsorok. A show folytatódik.