Áder vagy Gurmai képviseljen-e Brüsszelben?

Nem tök mindegy, hogy valaki tárgyalóképtelen angolul, vagy tárgyalóképes, de azt kérjük tőle, hogy ne szólaljon meg, mert akkor mindenkinek jobb lesz? Egyik sem visz előre semmit.

Mire jó a Youtube. Ha netán Dávid Ibolyára gondolunk, akár még összeesküvés-elméleteket is gyárthatnánk arról, hogy egy telefonbeszélgetés hogyan került a YouTube-ra, de hát ha Ibolya nagyságos asszony kezébe csak úgy hipp-hopp röppennek a telefonbeszélgetéseket tartalmazó CD-k, akkor mi már meg sem lepődünk semmin. A lényeg, hogy Áder János két telefonbeszélgetése került a videómegosztóra, amelyek szándék szerint angolul folytatódtak le, ám a T. Ház alelnöke, korábbi elnöke mindezt – nyelvtudásával – „megakadályozta”. Hogy általános iskola 4. osztályában jobban beszélnek idegen nyelveket a 12 évesek? Hát, ez nem az ő bajuk.

S mi a mi bajunk? – #1

Az, hogy Áder az MTI tudósítójának annyit reagált: „Történelemórán felelnek a gyerekek az iskolában, és a tanár kérdésére, hogy mikor volt a honfoglalás, helyes választ ad a tanuló. Majd arra, hogy mikor volt a tatárjárás, szintén jó a választ. Mikor volt a mohácsi vész? - tette fel végül a kérdést Pistikének a tanár, mire a gyerek azt mondta: irigylem tanárnő a problémáit. Ennyi a válasz.”

Hát, ez pedig nem válasz. Ez cinizmus, amiből volt már elég. A Fidesz borzasztóan fel volt háborodva (és tegyük hozzá: teljes joggal) amikor Medgyessy Péter beintett az őt kifütyülő közönségnek, hát Áder János ezzel a „válasszal” beintett mindenkinek. Na, ez a mi bajunk. Lehetett volna azt mondani, hogy „napi sok órát tanulok, és fejlődöm”, vagy legalább csak annyit, hogy „elnézést kérek”. Az ugye nálunk nem divat, hogy valaki otthagyja a pozícióját (legfeljebb akkor, amikor még végképp nem „hozható vissza a szarból a kormányzás”, ugyebár), úgyhogy ezt fel sem merjük vetni.

S mi a mi bajunk? – #2


Azonban a legnagyobb beintés mégsem Áderé, illetve nem csak. Annak ellenére, hogy nyelvtudása (ill. annak hiánya) jelentősen korlátozni fogja munkája elvégzésében. Szintén a YouTube-on lehet megtalálni Gurmai Zitát, az MSZP – befutó helyen lévő – képviselő-jelöltjét, miközben angolul próbál meg kommunikálni (csak zárójeles megjegyzés a videóhoz kapcsolódóan: nem kell vájt fül ahhoz, hogy meghalljuk, amint a román baloldaliak a világ legtermészetesebb dolgaként Romániát éltetik. Mikor fogjuk Magyarország éltetését hallani a magyar baloldalon?)

Eddig csak kocsmákban, egymás között hülyülve hallottunk már olyanokat, hogy haó ken áj fíl dö difrönsz, hát most sikerült élesben is tapasztalni, hogy mi az, ami a hazai politikai elitben szalonképes, de már kilencedikes középiskolások között is vérciki. Hogyan fog ő ügyeket intézni? Áj hev a problöm. Így? Kemény lesz. A legkeményebb mindenesetre az, hogy ha 5 év EP-képviselősködés után ennyire futja, akkor azért kíváncsi az ember, hogy milyen nyelvtudással érkezett G. Z. Brüsszelbe 5 évvel ezelőtt (ennyi idő alatt nulláról indulva felsőfokú nyelvvizsgát lehet letenni). Lehet, hogy nem volt jobb Ádernél, csak nagyobb szerencséje volt.

Gurmai így baromira „komolyan vehető", s ami még „jobb”, hogy így olyan bizonyítványt fog Magyarország magáról kiállítani, amilyen után normális esetben a tanuló kap egy atyai sallert. Ez is a mi bajunk. Az meg az Európai Szocialisták Pártjának a baja, hogy G. Z. még ennyivel is a PES nőszervezetének elnöke tud lenni. Lehetséges, hogy Gurmai és Áder valójában mégis beleillenek az EP-be, s mi vagyunk „túl finnyásak"? Uniós szinten is nagy a baj ezek szerint.

Az egyik nem tud angolul megszólalni, a másik meg tud, de bár ne tenné. Tessék választani.