Ciki szinglinek lenni? Legyél te is mingli!

Mingli. Az új kapcsolattípus, azokat az embereket sorolják ide, akik nem akarnak megházasodni, sok esetben még összebútorozni sem szeretnének, viszont kapcsolat jöhet, gyerek jöhet. Megérkeztek közénk a minglik!

Ma már nem elég, hogy vannak a párkapcsolatban élők, meg az egyedülállók, plusz a szinglik, hanem egy újabb kategóriára is szükség volt. Így születettek meg a minglik, akik valójában mindig is köztünk éltek, és most már végre nevet is kaptak. Maga a szó a „mixed singles” kifejezésből származik, arra próbál meg utalni, hogy a párkapcsolat és az egyedülállóság valamilyen szinten keveredik egymással. Azaz lehet együtt élni közös lakás, és papír nélkül, sok esetben a közös város sem szükséges. Ennek ellenére ez mégis kapcsolat, de akkor milyen is ez valójában?

Van a szingli…

Már a szingli szót is teljesen felesleges volt kitalálni, de mivel önmagában az, hogy egyedülálló nem üt akkorát, így szükség volt erre a kifejezésre. Sőt! Ugyebár a szingli alatt nem csupán az egyedülálló embereket kell érteni, hanem inkább azokat, akik szeretnek is egyedül maradni. Legalábbis sok esetben fontosabb nekik a karrier, mintsem egy kapcsolat.

Pszichológusok szerint sok esetben csak félnek kapcsolatot kezdeményezni, és teremteni, s ezért inkább a munkájukba, hobbijukba menekülnek, s abban érnek el sikereket. Valójában nem szeretnek egyedül lenni.

…és van a mingli

Ők azok az emberek, akik már évek óta párkapcsolatban élnek, de saját függetlenségüket ugyanolyan fontosnak tartják, sok esetben előtérbe is helyezik. Ilyenkor fordul elő, hogy a házaspár külön szobában lakik, vagy nem is egy lakásban, pedig még gyermekük is lehet. Nem nyitott kapcsolatról beszélünk, mert ezekbe a kapcsolatokba sem fér bele a megcsalás. Legalábbis elméletileg.

Egy igazi mingli, csakis egy másik mingliben találhatja meg a megfelelő partnert, hiszen így lesznek képesek egymásnak megfelelő szabadságot adni. Nemcsak a szerelem, és a függetlenség fontos a számukra, hanem a karrier is.

Nem a levegőbe beszélünk: tényeken alapszik a mingliség

Kutatók megállapították, hogy bizony létezik ez a jelenség, és igen, nevet is adtak neki. Számításaik szerint leginkább fiatalok élnek ezzel a párkapcsolati formával, és azok a harminc negyven évesek, akik már egyszer-kétszer megjárták előző partnereikkel. 1992-ben a 38 év feletti nőknek csupán az öt százaléka volt mingli, de ma már ez a létszám megduplázódott.

A szakemberek szerint abban is biztosak lehetünk, hogy a mingli kapcsolatok nem annyira stabilak, hamarabb, és könnyebben különválnak a felek. Viszont amíg együtt vannak ugyanolyan boldogok, vagy boldogtalanok, mint az igazi kapcsolatban élők.

Trendi minglinek lenni?

Ha nem is feltétlenül divatról beszélünk az biztos, hogy egyre többen vannak, és egyre inkább átalakul az eredeti párkapcsolati modell. Ma már nem ciki, ha az ember sokáig egyedül van, esetleg csak negyven évesen szül/vállal gyereket. Amerikában egyre elterjedtebb a késői terhesség, házasság, és az is egyre népszerűbb, hogy a közös lakásban két hálószoba és fürdő található.

Ezekre a kapcsolatokra jellemző sok esetben a távolság, a minglik szeretnek távkapcsolatban élni. Nemcsak az esküvőt halogatják, hanem sok esetben az összeköltözést sem sürgetik.

Milyen is egy igazi mingli?


Mingli sztárok
Charlize Theron és Stuart Townsend, Johnny Depp és Vanessa Paradis. Vagy akár Kate Hudson, aki tönkrement házassága után nem akart még egyszer oltár elé állni, emiatt szakított is kedvesével, Owen Wilsonnal, aki viszont ragaszkodott a papírhoz.
Nagyon jó, hogy mindennek nevet adunk, de egy ilyen párkapcsolatban sokkal több negatívum rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Hiszen, ha logikusan belegondolunk egy ilyen életformának nem sok értelme van. Egy olyan pár, akik együtt vannak, esetleg gyerekük is született, de mégis külön élnek nem igazán szerethetik egymást.

Ha ehhez hozzájön még a távkapcsolat is, akkor végképp nehéz. Nehezen működik a bizalom egy olyan szerelemben, ahol eleve úgy indulnak a felek, hogy jóval nagyobb szabadságot akarnak maguknak.

Az ilyen emberek biztos sok rossz tapasztalattal rendelkeznek, vagy nagyon nárcisztikus személyek, akik sokkal jobban szeretnek magukkal törődni, mintsem párjukkal. Sok esetben csak azért vannak együtt az ilyen párok, hogy elmondhassák van valakijük, emellett, ha kedvük is úgy hozza, mindig legyen valakihez odabújniuk, de ennél többet már nem szeretnének.

Elég érdekes az a párkapcsolat, ahol nincs közös háztartás, nincsenek közös gondok, és közös élet, pedig a minglik életéből ez mind hiányzik, s ráadásul hat-hét éves kapcsolatokról beszélünk.

Sokszínű minglik

Ennek az életformának is sok típusa van. Egyes párok csak a házasságot ellenzik, míg valaki az együttélést. Kutatók úgy tartják, hogy sok fiatal választja a mingli életformát, csak úgy heccből is, de ez nem lehet igaz. Ha azt nézzük, hogy mitől mingli egy mingli (sok éves kapcsolat, házasság-, költözés ellenes), akkor ez nem sok fiatalról mondható el.

Viszont idősebb korban már tényleg egyre elterjedtebb. Ma már nem ciki sokszor házasodni, és elválni, így alakulhatott ki ez az új párkapcsolati forma is. Aki már sokat állt az oltár előtt nem biztos, hogy szeretne harmadjára is odakerülni. Ha sokat csalódott, akkor sem biztos, hogy könnyen belemegy akár az összeköltözésbe is.

Minglik ide, vagy oda még mindig a normális párkapcsolat a domináns. A legtöbb ember szereti a meleg otthont, a párját, a családját, s eszébe sem jutna tőlük külön élni.
Forrás: HírExtra/Nők Lapja Cafe