Fröccsért sorba álló bölcsisek

Olyan ötlettel állt elő a magyar kormány, mely sokkolóan hatott szürkeállományomra, és addig fúrta magát egyre beljebb, míg végül fel kellett tegyem az utóbbi hetek leglényegesebb kérdését.

Súlyos kérdés feszegeti most ingerküszöbömet: Miért kell vajon a csecsemőnek a személyi igazolvány? Persze nem csak magam szórakoztatására tettem fel a kérdést, hanem mert a kormány úgy döntött, június 28-tól rögtön gyermekük születése után igényelhetnek a szülők nekik személyit.

A kormány magyarázata nem elégítette ki a kíváncsiságomat. Ők azt mondják, azért kell, hogy ne a születési anyakönyvvel kelljen beíratni a gyereket a különféle intézményekbe. Szép ez, szép, mégis olyan gyenge, mint a hajnali harmat. Mert ahogy a születési anyakönyvi kivonatot, úgy a személyit is meg kell majd őrizni, tárolni kell otthon. Szóval egy fikarcnyit sem lesz könnyebb attól a helyzet, hogy nem ezt a papírt, hanem azt visszük a beiratkozáshoz.

Na de akkor mégis miért?


A hír
Június 28-a után a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt, akár már születésük után néhány héttel. A szülők már a kórházban igényelhetik gyermeküknek az okmány kiállítását. A kórház a szülő kérelmét az anyakönyvvezetőnek továbbítja, ahonnan a kérvény közvetve - anélkül, hogy a szülőnek bármit is tennie kellene - az illetékes okmányirodához, egészségbiztosítási pénztárhoz valamint az APEH-hez kerül.
Mivel egyéb miértet nem adtak, elkezdett járni kormánykommunikáción tompuló agyam, hogy vajon mi lehetett az ok. Például ha van személyije a babakocsiban síró csecsemőnek, akkor a rendőr igazoltatni tudja, ha este tíz után csendet háborít. Sőt, a túl gyorsan hajtó babakocsikat a parkban megállíthatja, elkérheti a csecsemő papírjait majd alkohol szondát is fújathat - de azt azért mégsem.

No meg azért is fontos, hogy legyen személyi a srácoknál, mert akkor az éjszakai bárokba betévedő bölcsisektől elkérheti a felszolgáló, ha egy fröccsöt szeretnének bedobni az esti mesenézés után.

Ha pedig a már járni tudó apróságnak kedve lenne kicsit kiruccanni az Unió valamelyik országába, azt a személyivel is gond nélkül megteheti.

Van tehát némi értelme a dolognak.

Kopaszok

Ami azonban meglepően érthetetlen, hogy miként fogják majd azonosítani a piciket? Mert rendőr, felszolgáló, határőr stb. legyen a talpán, aki meg tudja majd különböztetni a sok kopasz apróságot igazolványképen, főleg, hogy a személyin található fénykép nem éppen HD minőség. Sokszor még magát sem ismeri fel az ember rajta.

A másik kérdés, ami még motoszkál tekervényeim mélyén, hogy mennyi idő alatt találta ezt ki a Bajnai-kabinet? Most, hogy a válságon jár megfeszített tempóban az agyuk, mikor volt annyi idejük, hogy ezt a rendkívül átgondolt és legalább annyira lényeges kérdést kifundálják? Mindenesetre bármennyit is töltöttek ezzel, megérte. És még annyit: csak így tovább!