Országos néptáncfesztivál

Országos néptáncfesztivál kezdődött szombaton Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban; a háromnapos rendezvénysorozat ideje alatt a megőrzött dokumentumok segítségével felidézik a Tisza-parti városban 1964 óta megtartott táncos seregszemléket, és a versengés során tizennégy hazai együttes mutatja be produkcióját.

Az emlékezés jegyében elsőként fesztiváltörténeti kiállítás nyílt, Múltidéző címmel a már lezajlott szolnoki fesztiválok emlékezetes alkotásaiból készítettek összeállítást a szervezők. A színpadra lépett együttesek mellett felvételről sok nagy sikerű, díjazott koreográfiát bemutató művészeti csoportot is láthattak a nézők. A nosztalgikus nyitónapot táncház zárta, amelyen a Sebő-együttes húzta a talpalávalót.

A vasárnap 15 órától kezdődő versenyprogramoknak a Szigligeti Színház ad otthont, a látottakat és hallottakat a Felföldi László néptánckutató vezette zsűri értékeli. Az Aba-Novák Kulturális Központban és a Hild téren pünkösdi vigasság és városi gyermeknap lesz. Este ismét táncház kínál szórakozást, majd éjfélkor pünkösdi királyt és királynét választanak.
Pünkösdhétfőn szintén a Szigligeti Színházban kihirdetik a néptáncfesztivál eredményét, majd 10 órától a legjobbak gálaműsoron lépnek közönsége elé.

A néptáncfesztiválon szereplők közül a legjobb három együttes, koreográfus, zeneszerző és táncos szólista teljesítményét pénzjutalommal ismerik el.
Forrás: MTI