Népszavazások és időközik az EP-választás napján

Egy időközi országgyűlési képviselő-választást, hét időközi önkormányzati választást, valamint hét helyi népszavazást is tartanak a jövő vasárnap esedékes európai parlamenti (EP) választással egy időben.

Pécsett, Baranya megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében az autóbalesetben súlyosan megsérült Toller László szocialista parlamenti képviselő gondnokság alá helyezése miatt kellett új választást kiírni. A választás első fordulóját a helyi választási bizottság (költségtakarékosságra hivatkozó) kérésének megfelelően erre a napra írta ki az Országos Választási Bizottság.

Baranya megye két másik településén, Magyaregregyen és Sumonyban polgármestert is választanak június 7-én; előbbinél az önkormányzati vezető halála miatt, utóbbinál pedig azért, mert a képviselő-testület feloszlatta magát. Sumonyban így az öttagú testület tagjait is megválaszthatják a település lakói.

Lemondás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon és Tiszaújvárosban, a Pest megyei Üllőn, illetve Veszprém megyében, Várpalotán kell új önkormányzati képviselőket választani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zemplénagárdon a polgármester lemondása miatt június 7-én új önkormányzati vezetőt is választhatnak a helyiek.

A polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki a megjelent szavazók számától függetlenül akár csak eggyel is több szavazatot kap a riválisainál.

Az EP-választással egy időben hét helyi népszavazást is tartanak az országban. A Veszprém megyei Balatonfűzfőn arról dönthetnek, épüljön-e a település rendezési tervében foglaltaknak megfelelően a fűzfőgyártelepi városrészen növényi alapanyagot feldolgozó biofinomító, biogázüzem vagy biomassza-erőmű.

A Hajdú-Bihar megyei Bedőn és Körösszakálon arról döntenek, hogy a két község önkormányzata alakítson-e társult képviselő-testületet.A Győr-Moson-Sopron megyei Ebergőc lakói arról szavaznak, épülhessen-e a település közigazgatási területén halotthamvasztó.

Az esztergomi választópolgárok arról dönthetnek, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja-e a helyi polgároknak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn arról voksolhatnak az érintettek, hogy Gávavencsellő Paszabcsúcs és Gávavencsellő Szabadságtelep lakott területrészeket Nyírtelekhez csatolják-e.

A fővárosban, a XVIII. kerületben arról lehet majd szavazni, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata hozzon-e létre városőrséget.
A helyi népszavazás akkor érvényes, ha azon a választásra jogosultak több mint fele részt vesz, és érvényesen szavaz.

A választópolgárok ugyanazokban a szavazóhelyiségekben adhatják le voksaikat, mint az EP-választáson, csak több szavazócédulát kapnak, mint a többi településen.
Forrás: MTI