Afganisztán padlón van?

Az amerikai védelmi miniszter szerint Afganisztánnak több nemzetközi segítségre van szüksége infrastruktúrája felépítéséhez, hadserege és rendőrsége bővítéséhez, illetve a közbiztonság megerősítéséhez az augusztusi választások előtt.

"Tudomásom van arról, hogy egyesek Ázsiában arra a következtetésre jutottak: hazájukra nézve Afganisztán - részben földrajzi elhelyezkedése miatt - nem jelent stratégiai veszélyt. A kaotikus vagy kaotikussá váló országok azonban a nemzetközi közösséget is fenyegetik közbiztonsági, gazdasági vagy ideológiai szempontból" - jelentette ki Robert Gates szombaton a Szingapúrban rendezett regionális biztonsági értekezleten.

Mint mondta, elsősorban az európai országoktól vár nagyobb támogatást, minthogy a NATO több csúcsértekezletén is arra a következtetésre jutott: a szövetség számára a legfontosabb az afganisztáni misszió. Szakadék tátong azonban a NATO retorikája és "szövetségeseink azon képességei között, amelyeket hajlandók kamatoztatni". "Többre van szükség, mint amennyi mellett elkötelezték magukat" - tette hozzá.

Forrás: MTI