Nyolc új magyar halhatatlan

Nyolc új taggal bővült a halhatatlanok társulata: a közönség szavazatai alapján a színművészek közül Bánsági Ildikó, Pécsi Ildikó, Eperjes Károly és Koncz Gábor, Mészöly Katalin és Tréfás György operaénekes, valamint Pártay Lilla és Lőcsei Jenő táncművész viselheti az "örökös tag" címet.

A művészek lábnyomát pénteken vették le az mtv Napkelte című műsorának stúdiójában; a felvételt vasárnap reggel sugározza a közszolgálati televízió.

Az örökös tagság kuratóriuma minden kategóriában négy-négy művészt jelölt a halhatatlanok társulata örökös tagjának. Közülük választotta ki a közönség kategóriánként azt a két-két művészt, akinek a lábnyomát a műsorban levették. A fémbe öntött lábnyomokat a tervek szerint ősszel avatják fel a Pesti Broadway-n, a Nagymező utcában.

Az újonnan megválasztott tagok tiszteletére június 6-án gálaműsort is tartanak a Nemzeti Színházban; a produkció főrendezője Szinetár Miklós.

Első alkalommal 1996-ban választottak örökös tagokat. A Magyar Televízió akkori népszerű kulturális műsora, a Stúdió, valamint a Petőfi rádió azzal a céllal indította el a szavazást, hogy a publikum is adhasson díjat szeretett művészeinek. Az örökös tagok sorába 1999-ig évente kerültek be újabb művészek, majd négy esztendőnyi szünet után 2003-ban újították fel a közönségszavazást. A halhatatlanok társulata a most megválasztott művészekkel együtt összesen 92 tagot számlál.
Forrás: MTI