"Ki a szánalmasabb?"-verseny: Fidesz kontra MSZP

Az ingatlanadó, és egyéb Bajnai-féle megszorítások körüli populista Fideszes baromságokat az MSZP megpróbálta überelni, így kialakult a "Ki a szánalmasabb?"-verseny. A meccs közel sem lefutott, pedig mindenki jobban járna, ha már rég az lenne.

Amikor a hülyék próbálják hülyíteni a hülyéket

Tegye fel a kezét aki azt hiszi, hogy az MSZP azért akarja bevezetni az ingatlanadót, mert az ő nevükön nincs túl sok értékes ingatlan, míg a Fidesz képviselőin igen. Á, egy ember, Szijjártó Péter. Most az tegye fel a kezét, aki azt hiszi, hogy a Fidesz azért ellenzi, mert ők túl sok házat mutyiztak össze, és véletlenül sem akarnak utána adózni. Kizárólag Molnár Csaba? Gyerekek, nem kéne leállni ezzel a komplett baromsággal?

Kicsit demagóg, de jelenleg pont ez a helyzet Magyarország két legnagyobb pártjának ingatlanadói kommunikációjával - a hangyányit is reálisan szemlélődő látja, hogy az egésznek semmi, de semmi értelme. A Fidesz eddig is ott rúgott az MSZP-be, ahol érte, csakhogy ezek a rúgások annyira szánalmasan populisták voltak, hogy egyre inkább maguk alól rúgták ki a talajt.

Az MSZP-ről legalább annyit el lehetett mondani, hogy ők eddig tartózkodtak a túlzott populizmustól, de most felvették a kesztyűt - ezzel eldobva az ellenzékkel szembeni egyetlen pozitív tulajdonságukat.

Konkrétan

Van nekünk egy szép ingatlanadónk, amit már régóta mindenki támogat, hisz így a házakat összemutyizó korrupt akasztófavirágokat is meg lehetne szívatni egy kicsit - csak most a válság beköszöntével azok is nyelnék az áldást, akik nem tartoznak e fent említett körökbe.

Ezt észrevéve az MSZP átalakította a tervezett vagyonadót úgy, hogy az gazdag-ellenes luxusadó legyen, és ne csökkentse tovább a párt alig 10 százalékos támogatottságát. Ez a lépés kifogta a támogatottsági szelet a Fidesz vitorlájából, akik azzal az orbitális baromsággal kampányoltak, hogy hatalomra kerülésük után minden Bajnai-féle intézkedést eltörölnek - legfőképp az ingatlanadót, hiába szerepelt az az ő terveikben is.

Aztán ez csak fokozódott: a legnagyobb ellenzéki párt azt kezdte fejtegetni, hogy az MSZP-s prominens politikusok nevén nincs túl sok értékes ingatlan, így ők nyilván vígan bevezetnék, hisz ők nem fogják ezt megszívni.

Erre jött a minap Molnár Csaba, kancelláriaminiszter nyilatkozata, aki szerint a Fidesz azért nem akarja az ingatlanadót, mert az ő prominenseik nevén rohadt sok drága ingatlan van, és féltik a pénztárcájukat. Ehhez még hozzáfűzte azt a mondatot is, amiért kijárna neki az aranypopulista-díj: "a szocialista politikusok szeretnének adót fizetni nagy értékű ingatlanjaik után, a fideszes politikusok pedig nem". Ki az az elmebeteg, aki SZERET bármit is fizetni?

A gond csak az, hogy létezik egy olyan fogalom, hogy lobbi. Ezen tevékenység során a politikusok jóval több vagyont tudnak összekaparni egy-egy adónem támogatása, vagy ellenzése végett - hogy a politikai célok megvalósításáról ne is beszéljünk -, mint magából az adónemből. Ráadásul a fizetésük sem utolsó, így belátható, hogy közvetlenül egyik politikus, vagy politikai párt sem érdekelt egy-egy adónem anyagi vonzatában. Tehát amit a két párt mond, az - ismételten - szánalmas reklámfogás, ócska szardobálás és egyben komplett hülyeség.

Máshol ugyanez

A két nagypárt nem csak az az ingatlanadó ügyében, hanem az EP választás közeledtével szinte mindenhol ezt csinálja: annyi szart dobálnak egymásra, hogy lassan az egész országnak ettől bűzlik. Példának okáért az európai ügyek bizottsága összehívta a parlamenti pártok listavezetőit. Bár az eseményen a listavezetők kulturálták magukat, viszont maguk a bizottsági tagok megint az adott ellenség listavezetőit támadták, természetesen belpolitikai kérdésekkel is - amiknek semmi keresnivalójuk egy ilyen ülésen.

Egyébként nem, semmi értelmes magyarázatot nem adtak arra, hogy miért csak a parlamenti pártok listavezetőit hallgatták meg - hisz programja van az LMP-nek és a Jobbiknak is, a bizottságnak pedig nem ártana ezekről is tudomást szereznie. A támogatottsági arányokkal nem lehet magyarázni, hisz mindkét említett párt támogatottsága nagyobb mint az SZDSZ-é, a „mert parlamentiek” pedig annyira gyenge - ráadásul hatalom-központosulásra utaló - érv, hogy már kimondás közben elvérzik. De hogy a dolog még rosszabb legyen, ezt még fokozták is: az LMP listavezetője akart jönni, amit Eörsi Mátyás Bizottsági elnök magánlevélben elutasított, és később le is tagadta Szabó Tímea megkeresését. Jó, mi?

Minden esetre, ha minden így halad tovább ebben a belpolitikának nevezett mocsokban, akkor lassan tényleg arra a sorsra jutunk, hogy a választási kampányokat kifigurázó videóknak és plakátoknak - amik arról szólnak, hogy a politika menyire korrupt és vállalhatatlan - jobban fogunk hinni, mint maguknak a hagyományos kampányoknak. És ha ez így van, akkor ülhet bárki a trónra: támogatottság és hitel nélkül nem lehet normálisan kormányozni.