Szükségtelen bezárni a nagykövetségeket?

Nincs szükség a magyar diplomáciai képviseletek bezárására, Magyarországnak nincs több nagykövetsége, mint a hozzá hasonló nagyságú államoknak - mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa szerdán Budapesten.

"A magyar külképviseletek, nagykövetségek, konzulátusok nem visznek, hanem hoznak Magyarországnak: a magyar külkapcsolati, külpolitikai érdekérvényesítésnek nélkülözhetetlen eszközei. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a megoldás részét képezi a külképviseleti rendszer a jelenlegi gazdasági, politikai válság közepette" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Németh Zsolt.

Nincs baj a külképviseleti hálózat méretével. A Magyarországhoz hasonló méretű uniós államok is ilyen nagyságrendű hálózatot tartanak fenn - emelte ki a politikus.
Németh Zsolt szerint a megszorítás a gazdaságpolitikában sem hasznos, de a külpolitikában még kevésbé. A takarékoskodásnak a legésszerűtlenebb formáját választja a külügyi kormányzat - emelte ki.

A politikus hozzátette: lehet, hogy át kell alakítani a rendszert, de az átgondolatlan "megcsonkítás" hosszú távú károkkal jár. Az ésszerű javaslatok között szerepel a nagyköveti kinevezések elhalasztása a kormányváltásig, valamint a jelenlegi végkielégítési rendszer átalakítása. Ez utóbbival kapcsolatban Németh Zsolt kiemelte: Göncz Kinga távozó miniszter például féléves végkielégítést kapott annak ellenére, hogy továbbra is közfeladatokat lát majd el EP-képviselőként.

Németh Zsolt konkrét példákat említve hangsúlyozta, hogy indokolatlan például a milánói, a katari, a kassai és a krakkói képviseletek bezárása is. Ráadásul a régió államaiban lévő képviseletek bezárása súlyosan veszélyezteti Magyarország nemzetpolitikai és térségpolitikai érdekeit - fűzte hozzá.

A politikus szerint a mostani ingatlanpiaci helyzetben "illuzórikus", hogy tízmilliárdos bevételt remél a Külügyminisztérium a külföldi épületek eladásából. Ez az állami vagyon elherdálása - hangsúlyozta a képviselő.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a Külügyminisztérium néhány hónappal a választások előtt tervezi az átalakításokat. Ezzel a mostani kormányzat kész helyzet elé akarja állítani a választások utáni új külügyi vezetést - mondta a politikus.
A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy függessze fel a döntését, a külügyminiszter pedig haladéktalanul tájékoztassa a külügyi bizottságot.

Németh Zsolt rámutatott: a külügyminiszter korábban azt ígérte, hogy részt vesz a külügyi bizottság szerdai ülésén. Ezt a megbeszélést arra hivatkozva mondta le, hogy még nem állnak készen az anyagok. A kormány azonban szerdán mégis döntött a kérdésben. A kormány és a külügyminiszter így kész helyzet elé állítja az Országgyűlést, ez a parlamentarizmusnak a semmibevétele - fűzte hozzá.

"Egy illúzióval szegényebb vagyok Balázs Pétert illetően: azt gondoltam, hogy egy demokratikus ország demokratikusan viselkedő külügyminiszterével van dolgom. Göncz Kinga nem engedte meg magának ezt az eljárást. Balázs Péter ilyen szempontból rosszabb, mint Göncz Kinga" - közölte Németh Zsolt.

Balázs Péter szerdán a kormány ülése után jelentette be, hogy nyolcvannál kevesebb országban maradna nagykövetsége Magyarországnak, a diplomáciai hálózat karcsúsításától évi kétmilliárd forintos megtakarítást remél a Külügyminisztérium. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a minisztérium értékesítené külföldi ingatlanjai egy részét is.

"Magyarországnak ma 118 külképviselete van. Szeretnénk ebből egy fenntartható, hatékony, az ország teherbíró képességével összhangban álló hálózatot kialakítani. Én azt gondolom, hogy 80 alatti országban kéne jelen lennünk nagykövetséggel. Egy tucat, de lehet, hogy több főkonzulátust kéne fenntartanunk" - mondta Balázs Péter a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette: a főkonzulátusok közül 5-6 a szomszédos országokban lenne. Mintegy hét képviselet működne a nemzetközi szervezetek mellett - mutatott rá.

Összesen nagyjából száz külképviselete maradna Magyarországnak - emelte ki.
A Magyar Nemzet hétvégi számában arról írt, hogy a külügyi tárca először az európai főkonzulátusokat zárná be, egyebek mellett a kassai, a lyoni, a krakkói, a düsseldorfi és a milánói képviseletet. Bezárnák továbbá a Sao Paulo-i és a torontói főkonzulátust is. A nagykövetségek közül várhatóan felszámolják a chileit, a libanonit, az algériait, a líbiait, a katarit és a malajziait is - írta a napilap.

Horváth János fideszes képviselő kedden a külügyi bizottságban arról beszélt: a chicagói főkonzulátus bezárásáról is érkeztek hírek.
Forrás: MTI