A kézművesség ezer éve

Idén Pécs ad otthont A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű rendezvénynek, amelyen konferencián és kiállításon mutatják be a hétvégén a magyar kézművesség hagyományait, értékeit, múltját és jelenét - közölte a szervező Pécsi Kulturális Központ igazgatója szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Mint azt Laknerné Brückler Andrea felidézte, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara néhány évvel ezelőtt indította útjára A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek házigazdája idén - a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Kulturális Központ, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter és a fennállásának ezredik évfordulóját ünneplő Pécsi Egyházmegye összefogásában - Pécs városa lesz.

Szombaton szakmai konferenciát rendeznek a Dómmúzeumban, ahol többek között a kézművesség XXI. századi helyzetéről, valamint az egyházmegye és a kézművesség ezer éves kapcsolatról hallhatnak előadást a résztvevők.

Aznap nyílik - szintén a Dómmúzeumban - a kézművesség, például a csipkeverő, kékfestő, kárpitos, cipész, csizmadia, tímár, borbély, harangöntő, cukrász, viaszöntő, üvegfúvó mesterségek múltját és jelenét bemutató kiállítás, amelyet június 11-ig láthatnak az érdeklődők.

A nagyközönséget már szombat délelőttől Pünkösdölőre várják a pécsi Sétatéren, ahol felelevenednek a pünkösdi népszokások, és ahol kézműves játszóházat is szerveznek a kisebbeknek. A vasárnap estig tartó szabadtéri programon bábosok, népzenei együttesek, hagyományőrző fúvószenekarok lépnek fel, köztük a Szélkiáltó Együttes, a Csurgó Zenekar és a Nagymányoki Ifjúsági Fúvószenekar, valamint 300 gyermek mutat be új tánckoreográfiát.

A kézműves rendezvényhez kapcsolódnak idén a huszadik alkalommal megszervezett Pécsi Folknapok. A csütörtökön kezdődő, három napos nemzetközi népzenei fesztiválon fellép többek között Lovász Irén és együttese, Petrás Mária és a Tatros, Kevin Rowsome, az ír duda virtuóza, valamint Sebestyén Márta és a pécsi Vizin Zenekar. A balkán népzenét a Nikola Parov Quartet és a Bistri Vodi képviseli.
Forrás: MTI