Az SZDSZ nagyon bízik magában

Két igazi tétje lesz június 7-én az európai parlamenti képviselő-választásnak: megálljt kell parancsolni a kirekesztésnek, és a liberálisoknak meg kell mutatniuk, hogy ők a harmadik erő.

Lesz-e teljes képviseletük a magyar érdekeknek az Európai Parlamentben - lényegében ez dől majd el június 7-én - fogalmazott a politikus, kiemelve: a szabad demokrata szavazók megálljt parancsolhatnak a kirekesztésnek, a gyűlöletkeltésnek, és igent mondhatnak a toleranciára, a szolidaritásra.

Június 7-én a liberális eszmékkel egyetértők "meg fogják mutatni, hogy ők a harmadik erő" - hangoztatta, és egyúttal arra kérte a párt szimpatizánsait, minél nagyobb számban vegyenek részt a voksoláson.

Lényegében nem csak az a kérdés, hogy Magyarország tud-e liberális képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe, hanem az is, hogy tudjuk-e erősíteni az EP liberális frakcióját.
Amennyiben csak két nagy frakcióban lesz magyar képviselet, és a liberális frakcióban nem, az "csak egy felemás képviselet lehet" - vélekedett Béki Gabriella, megjegyezve: június 7-e tétje, hogy sikerül-e az értékek mellett kiállni, sikerül-e ezeket az értékeket megerősíteni.

Ellenkező esetben egy olyan ideológia erősödik meg, amely mindazzal szemben fogalmazza meg magát, amiért az unió létrejött - tette hozzá.

Az SZDSZ politikusa úgy fogalmazott: mint minden magyarországi választás, ez is jelentős mértékben a hazai gondokról szól majd, nemcsak európai kérdésekről.

Ugyanakkor véleménye szerint nem lenne kívánatos, hogy az Európai Parlamentben olyan erők legyenek jelen, amelyek politikája alapvetően szembemegy az unió politikájával, ez Magyarország számára ártalmas lenne.
Forrás: MTI