Gyermeknap a gyermekmentőkkel

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár tizenkilencedik alkalommal rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben 2009. május 30-31-én.

A Fővárosi Önkormányzat a kezdetek óta támogatja a Városligeti Gyermeknapot. Demszky Gábor, mint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke fontosnak tartja, hogy ezzel a rendezvénnyel több ezer hátrányos helyzetű család juthat színvonalas és kulturált programhoz ingyenesen, akiknek más alkalommal erre nem lenne lehetőségük.

A Szolgálat 2009-ben maga is meghív a gyermeknapi rendezvényre közel 200 nehéz sorsú gyermeket magyarországi intézményekből, illetve Erdélyből: utazásukat megszervezi, szállásukat és ellátásukat biztosítja.

Az OTP Bank, amely 15 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fő támogatója, szintén a kezdeményezés mellé állt. Esély programja keretében nemcsak a Gyermeknap megrendezéséhez járult hozzá, hanem pályázatot hirdetett olyan vidéki civil szervezetek számára, amelyek szociálisan hátrányos helyzetű, csonka családban vagy szülők nélkül nevelkedő gyerekekkel foglalkoznak. Így a Szolgálat által meghívott 200 gyermeken túl még további 200 hátrányos helyzetű gyermek számára biztosít részvételi lehetőséget az eseményen.

2009-ben a kétnapos rendezvény során 26 helyszínen neves és népszerű közreműködők, fellépők várják az érdeklődőket változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

Íme néhány program a kínálatból a Vajdahunyad várától a Királydombig felölelő területen:

OTP Esély Park
Napozórét (május 30-31. 10:00-17:00)
Az OTP Esély Park idén is számtalan érdekes programmal, értékes ajándékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, izgalmas játékokkal várja a tartalmas élményeket kedvelő gyermekeket és szüleiket. Az itt helyet kapó Ability Park szemléletformáló programjai játékos formában mutatják be a fogyatékkal élők mindennapjait.



OTP fogászati busz
Napozórét (május 30-31. 10:00-17:00)
Ingyenes fogászati szűréssel, szaktanácsadással, arcfestéssel és sok-sok ajándékkal várnak minden gyermeket.

MOL Kölyök Tanya
Vajdahunyad Vár mellett (május 30-31. 10:00-17:00)
Ugrálóvár, élő csocsó, csúszda, mászófal, arcfestés, kézműves foglalkozások, kajak-kenu ergométer mind-mind megtalálható lesz a helyszínen. A Kölyök Tanyán vasárnap 14-18 óra között Erős Antónia és az Egy csepp figyelem Alapítvány vércukorszínt-mérést tart.

MOL Világzenei Színpad
Paál László sétány (május 31.)
11 óra Segíthetek? MOL tehetségkutató program 2009 Sport kategória eredményhirdetése Kovács Katalin, olimpiai- és világbajnok kajakos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának tagja közreműködésével
12 óra Csík zenekar
13 óra Kolompos
14 óra Makám
16 óra Ghymes

Pénzről kicsiknek és nagyoknakkfoci
Kisnapozórét (május 30-31. 10:00-17:00)
A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont sátrában sok érdekességet lehet megtudni érmékről, bankjegyekről. Ráadásul a pénzverést is ki lehet próbálni.

Biztonságos Internet Sátor
Napozórét (május 30-31., 10:00-17:00)
Szeretettel vár mindenkit a Biztonságos Internet Sátor a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékokkal, kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, tanácsadással, felvilágosító előadással.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtásnak a lehetőségét.

Partnereink:
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: helpline, segélyvonal gyerekeknek
MATISZ (Magyar Tartalomipari Szövetség) +
PTA-CERT (Puskás Tivadar Közalapítvány - CERT-Hungary Központ:t): hotline, illegális, káros tartalom elleni fellépés

Lovasterápia bemutató a Magyar Lovasterápia Szövetség szervezésében
A Napozórét mellett (május 31.)
A terápiás lovaglás, lóápolás és különféle lovassportok megismerésének kiváló lehetőségét nyújtja a Magyar Lovasterápia Szövetség vasárnapi programja.
A nagyközönség számára három alkalommal mutatják be a speciális terápiás foglalkozást a szakemberek: 11:00; 14:00; 16:00 órai kezdettel.
A bemutatón kívül játékos vetélkedők és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket és állatbarátokat!
Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat